Victor Costache și optimismul nejustificat: ”Nu este o boală foarte complicată”

Victor Costache și optimismul nejustificat: ”Nu este o boală foarte complicată”

Ministrul Sănătății a avut o intervenție la Digi24, în urmă cu câteva ore. Victor Costache a profitat de ocazie pentru a vorbi despre pandemia cu care ne confruntăm și de modul în care autoritățile române au răspuns până în prezent.

În cadrul unui interviu televizat, Victor Costache a oferit mai multe detalii despre coronavirus și situația din țara noastră. Multe dintre ele au fost utile și ne-au ajutat să înțelegem un pic situația în care ne aflăm. Din păcate, au fost și câteva manifestări de optimism nejustificat care nu sunt convins dacă vor face un bine populației.

În mod absolut suspect, oficialul a afirmat că noul coronavirus ”nu este boală foarte complicată, dar este o boală care consumă foarte multe resurse logistice.” Cu alte cuvinte, el e dezamăgit că această pandemie globală vine la pachet cu o presiune teribilă pe statul român.

victor costache corona

„Trebuie să avem în permanență foarte multe resurse și foarte multe echipamente medicale și să evităm îmbolnăvirea populației”, a adăugat Victor Costache. În ceea ce privește informații utile, precum momentul în care ne-am putea aștepta la vârful numărului de cazuri din România. Victor Costache nu a putut să ofere un răspuns concret, ci s-a rezumat la a afirmat că vom afla această informație într-o săptămână, maxim 10 zile.

Pe de altă parte, a venit cu o informație destul de îngirjorătoare. Se pare că există un prag foarte bine definit peste care oamenii bolnavi nu vor mai fi tratați în spitale, pentru că nu avem capacitate. În cazul în care se va ajunge la peste 4.000 de îmbălnăviri, pacienții care au o formă mai ușoară a bolii vor fi tratați acasă, a spus ministrul.

El a reiterat faptul că ar fi bine să ”nu ieșim din casă și nu vom avea de suferit.” Un adevăr destul de optimist a ținut de numărul îmbolnăvirilor care se pare că au apărut sub forma unei curbe plate în teritoriu, permițând autorităților să aibă un răspuns eficient la situație.

Ministrul Sănătății a subliniat că peste 80% dintre pacienţii cu COVID-19 sunt români din străinătate reveniți în țară, iar numărul celor care se întorc în România va continua să influențeze și estimările privind cazurile de îmbolnăviri.