23 mart. 2021 | 15:36

Vești proaste pentru toți românii cu datorii. AFM s-a pus deja pe treabă

News
Vești proaste pentru toți românii cu datorii. AFM s-a pus deja pe treabă
Greșeli identificate de specialiștii Green Environment Support

Administrația Fondului pentru Mediu a demarat în aceste zile ample campanii de amendare a agenților economici. Este vorba de somații de plată către agenții economici care nu și-au plătit datoriile aferente ultimilor cinci ani. În anumite cazuri sumele sunt extrem de mari, spun cei de la Administrația Fondului pentru Mediu.

Administrația Fondului pentru Mediu execută agenții economici cu datorii

Conform reprezentaților oficiali din Administrația Fondului pentru Mediu, la acest moment există un număr consistent de agenți economici cu datorii către instituție. Datoriile, conform acestora, se întind pe o perioadă de cinci ani, între 2016 și 2020.

Astfel că Administrația Fondului pentru Mediu a demarat o amplă campanie de colectare a acestor datorii acumulate între 2016-2020. Administrația Fondului pentru Mediu a trimis către agenții economici somații cu titlul executoriu privind datoriile acumulate. Somațiile au în vizor și datoriile scadente la data de 25 ianuarie, anul curent, conform unei relatări a celor de la Green Environment Support.

“Ne-a fost sesizat destul de des faptul că AFM a trimis somații de plată cu titlu executoriu. Somațiile au fost trimise către toți agenții economici care înregistrau datorii cu scadența depășită. Atât pentru datoriile anilor anteriori, cât și pentru sumele ce trebuiau achitate până pe 25 ianuarie 2021. Mai mult, au fost emise avize către toți agenții economici care se supun controlului începând cu luna martie 2021 pentru ultimii cinci ani încheiați, respectiv 2016-2020, majoritatea pentru companii care pun pe piață echipamente electrice.

Tragem așadar un semnal de alarmă pentru companii de a-și reanaliza obligațiile de plată către AFM. Majoritatea contribuabililor s-au familiarizat cu obligațiile de a declara ambalajele, dar sunt puțini care știu de celelalte obligații. Având în vedere că de anul acesta se plătesc și echipamentele, trebuie să fie atenți la acest aspect întrucât sumele datorate pot fi foarte mari.”, spun cei de la Green Environment Support, conform Avocatnet.ro.

Greșeli identificate de specialiștii Green Environment Support

Administrația Fondului pentru Mediu are în plan să colecteze toate datoriile acumulate de agenții economici în toți acești 5 ani, mai spun cei de la Green Environment Support. Reprezentanții acesteia spun că există câteva greșeli pe care agenții economici le fac.

Mai ales atunci când fac demersurile către Administrația Fondului pentru Mediu. Aceste greșeli, spune GES, sunt cele mai frecvent întâlnite și sunt următoarele:

  • nu se declară toate tipurile de ambalaje întrucât societățile consideră că trebuie cuprinse doar ambalajele care rezultă din diferența net-brut trecută în documentele de import;
  • se face o singură declarație în decembrie pentru cantitățile pe tot anul, ceea ce este greșit;
  • consideră că, dacă nu rămân deșeuri ale ambalajelor respective pe amplasament, acestea nu trebuie declarate;
  • cred că predarea deșeurilor de ambalaje către colectori autorizați este suficientă pentru a demonstra că au reciclat și nu pot să prezinte un dosar complet de trasabilitate în caz de control;
  • nu declară echipamentele electrice sau bateriile puse pe piață; și
  • nu sunt încadrate corect echipamentele electrice sau nu sunt identificate toate categoriile ce trebuie declarate.

În acest context GES trage un semnal de alarmă și, în același timp, încearcă să-i facă pe agenții economici să înțeleagă necesitatea declarării corecte a tuturor elementelor.

“Ce am dori însă să evidențiem este importanța echipamentelor electrice și electronice, cât și a bateriilor puse pe piața din România pentru prima dată. În luna ianuarie 2021 s-au plătit pentru prima dată echipamentele electrice și electronice. Toate puse pe piață și declarate în perioada 2017-2019. De asemenea, bateriile pentru perioada 2018-2020, tot sub forma mediei ultimilor 3 ani”, spune Green Environment Support.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Rețeta de cozonac a lui Păstorel. Un procedeu care rar se mai folosește
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
ȘOC pentru Elena Udrea. Decizia luată la închisoare. Nu îi vine să creadă că e real
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cât costă hainele pe care le poartă Marcel Ciolacu într-o zi în care merge la Guvern. Ce spune premierul despre pantofii care au garanție pe viață
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro