Vești proaste pentru toți românii! Boala gravă cu care țara noastră se confruntă chiar acum. Atenție mare!
După ce în 2018 românii s-au confruntat cu pesta porcină africană și au rămas fără animale, iar sfârșitul lui 2019 a venit cu criza virusului SARS-CoV-2, care a făcut victime în rândul oamenilor și încă face, se pare că anul 2020 va fi marcat de o nouă situație alarmantă, exceptând pandemia. România, Polonia și Ungaria se confruntă cu cele mai multe cazuri. Mai multe detalii, în continuare.
Un nou pericol se abate peste România
Europa răsăriteană a înregistrat, anul acesta, cele mai multe cazuri de pestă porcină africană, potrivit constatărilor de la Institutul Friedrich-Loeffler (FLI) din oraşul Greifswald. Până în prezent, infecţia a fost detectată la peste 8.300 de porci mistreţi, cele mai multe focare fiind identificare în… România!
Pe locul doi și trei stau Ungaria și Polonia, cu 3.450 de cazuri, respectiv 3.150, potrivit comunicatului remis de institutul amintit.
În România, doar în decursul săptămânii trecute au fost raportate 32 de focare, însă numărul animalelor infectate rămâne necunoscut, conform purtătorului de cuvânt al FLI.
În 2019, numărul total al mistreţilor infectaţi cu pestă porcină africană a fost de 6.373, dintre care 482 din cazuri au fost înregistrate în Belgia. În ceea ce privește numărul porcilor infectați anul trecut, acesta a fost de 1.911, dintre care 1.728 numai te teritoriul țării noastre.
Focar de pestă porcină în Sibiu
În Bradu, județul Sibiu, 27 de porci au fost eutanasiați, recent, după ce a fost identificat un focar de pestă porcină africană în gospodăria unui localnic.
În urma confirmării diagnosticului, ieri, 10 septembrie, a avut loc ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din județul Sibiu, în cadrul căreia a fost aprobat programul de măsuri pentru combaterea focarului.
„Diagnosticul a fost confirmat în data de 09.09.2020 și conform programului de măsuri s-au dispus următoarele: ucidere, ecarisare, dezinfecție si se propune instaurarea zonele de protecție și supraveghere după cum urmează:
- o zona de protecție în jurul focarului, de minim 3 km, pe raza localității Bradu, jud. Sibiu;
- o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Mohu, Veștem, Colonia Tălmaciu, Tălmaciu, Turnu Roșu, Sebeșu de Jos, Sebeșu de Sus, Racovița, Mârșa, Avrig, Sacadate, Nucet, Cornățel, Cașolț și Daia“, a declarat Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu, potrivit oradesibiu.ro.
În zonele menționate, instituțiile parte a CLCB cu atribuții în controlul bolii vor pune în practică măsurile stabilite în legislația comunitară, după cum urmează:
- „mișcarea animalelor din zona de protecție este restricționată astfel: deplasarea și transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepția cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Această interdicție nu trebuie aplicată tranzitului porcilor pe șosea sau pe calea ferată dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire; poate fi acordată o derogare în cazul porcilor destinați tăierii, care provin din exteriorul zonei de protecție și se îndreaptă spre un abator situat în zona menționată anterior pentru tăiere imediată.
- nici un animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploatație fără autorizarea autorității veterinare locale“, mai notează sursa citată.