În plină pandemie, depozitele în lei la bănci au crescut, însă după ce tragi linie te poți trezi că retragi mai puțin decât ai depus. Iar asta se întâmplă din cauza comisioanelor și nu a dobânzilor.
În România nu sunt dobânzi negative la depozitele în lei, iar în lunile de criză, românii au economisit în plus 13 miliarde de lei. Din acest total, 10 miliarde de lei au fost în conturi curente, care nu au dobânzi.
Însă românii își țin banii la bancă mai întâi pentru siguranță, apoi pentru câștig. Asta o spune Irina Chițu, directorul portalului financiar FinZoom. De altfel, Raluca Ștefan nu își mai ține banii la saltea de opt ani, ci în bancă, iar în toți acești ani a economisit 73.000 de lei. Dar câștigul e infim, spune aceasta.
”De câştigat nu prea câştigi, ci ai cumva siguranţa banilor. Dobânda la depozitul pe economii, cel mai mare pe care îl am, este undeva la 1,75% pe an. Să nu uităm că dobânzile sunt impozitabile, aşa că nu sunt 1,75%, sunt 1,50%”, a precizat Raluca Ştefan, inspector în Administraţie publică.
”Impozitul către stat și comisioanele bancare aferente depozitului depășesc de multe ori acest câștig din dobândă, astfel că se trezesc oamenii la scandență că retrag mai puțini bani decât au depus. Pentru 1000 de euro echivalent în lei, 4.850 de lei, pe timp de un an de zile, avem un câștig maxim de 175 de lei. Dar se poate pierde până la 92 de lei. Sunt cinci bănci la care pierzi bani”, a declarat Irina Chițu, director financiar FinZoom.
De menționat este că: