Vești proaste pentru românii cu centrale termice. Ce s-a întâmplat în ultimele două zile în lume

de: Iulia Statie
08 10. 2021

Prețul la gaz continuă să le aducă probleme în plus românilor. Ce s-a întâmplat în ultimele două zile la nivel de UE a speriat pe toată lumea, așa că specialiștii au transmis un semnal de alarmă. Nici România nu scapă de aceste momente crunte.

Anunțul dureros pentru românii cu centrale. Ce au transmis specialiștii

Toți românii care se încălzesc cu centrale termice o să se lupte cu prețurile uriașe. Prețul la gaz natural a crecut cu 60% în Europa în ultimele 2 zile, astfel că multe persoane trebuie să se pregătească să scoată mulți bani din buzunar pentru a se bucura de căldură.

Analiștii Bloomberg au confirmat veștile triste, iar oficialii UE au transmis un mesaj de semnal cu privire la scumpirea gazului. Majorarea prețului îi sperie foarte mult pe consumatori, mai ales pentru că, aflați în prag de iarnă, nu pot să nu își încălzească locuințele, potrivit Impact.ro.

De asemenea, mai multe probleme cu gazele naturale în UE, depozitate umplute parțial, dar și în infrastructura de transport, au fost descoperite în ultimele 7 zile. Producătorii s-au confruntat cu momente de cumpănă, iar noi recorduri istorice pe piața de referință din Europa s-au atins.

Ce se întâmplă cu prețurile la gaze

Creșterea se poate observa și pe piața de acțiuni, ținând cont că la Title Transfer Facility (TTF), din Olanda, cotațiile au ajuns la 161,12 euro pentru 1 MWH, înregistrând o creștere de 40%, duoă ce, cu o zi în urmă, era stabilită o creștere de doar 20%.

”Creşterea actuală a preţurilor energiei în Europa este cu adevărat unică. Niciodată până acum preţurile nu au crescut atât de mult şi atât de repede.”, au transmis analiştii de la Societe Generale..

„Este aproape imposibil să justifici”

Mai mult, analiștii abia își pot explica de ce există creșteri așa de mari, care au loc brusc, luându-i pe surprindere pe toți.

„Este aproape imposibil să justifici de ce se mişcă atât de rapid şi atât de sus.”, a spus și Tom Marzec-Manser, analist ICIS.

Între timp, mai multe țări așteaptă ajutor. Spania sau Franța vor să obțină sprijinul UE pentru ca mulți consumatori să nu aibă de suferit. Totuși, inițiativele cu privire la prețul la gaze ar putea să fie puse în practică abia de anul viitor, chiar dacă iarna se apropie.

Mulți români o să fie nevoiți să achite mai mulți bani la facturi din cauza prețurilor care ating cote uriașe. Un plan pentru reformarea pieței de gaze a fost promis de către comisarul european pentru energie, însă acesta ar putea să intre în vigoare abia înainte de finalul acestui an.