Prețurile medii anuale la electricitate din sud-estul Europei au crescut cu 60% față de nivelurile pre-pandemice. În principal acest lucru s-a întâmplat datorită creșterii prețului carbonului, creșterilor prețurilor gazelor naturale și consumului crescut cauzat de temperaturile mai ridicate. Previziunea actuală a prețurilor medii la electricitate pentru acest an este de aproximativ 80 de euro pe MWh, în creștere față de aproximativ 50 de euro în 2019.
În ultimele 8 luni s-a constatat o creștere substanțială a prețurilor la energia electrică și la gazele naturale. Rapoartele, care vorbesc de creșterea din 2021, sunt compartiv măsurate în raport cu 2019, deoarece anul pandemic 2020 nu ar fi referința potrivită. Piețele de energie electrică din estul Europei au înregistrat prețuri zilnice de până la 120 de euro pe MWh în ultima perioadă. Este vorba de o creștere de aproximativ 30 de euro față de aceeași perioadă din 2019.
În Bulgaria, acest lucru a determinat chiar greve ale companiilor care se confruntă cu dificultăți serioase din cauza prețuri ridicate la electricitate. Specialiștii sunt de părere că prețurile vor continua să crească în lunile următoare pe măsură ce se apropie sfârșitul anului, deoarece aceasta este tendința obișnuită în fiecare an.
Trei factori au în prezent cel mai mare impact asupra prețului energiei electrice. Primul este prețul emisiilor de CO2, în prezent la 57 de euro pe tonă. Multe centrale electrice pe cărbune din Grecia, Bulgaria și România au fost închise deoarece nu pot fi profitabile odată ce adaugă 57 de euro pe tonă de CO2 la costurile lor de producție. Pe de altă parte, nu s-au construit suficiente capacități de energie regenerabilă, ceea ce a provocat lipsuri, spun specialiștii.
În al doilea rând, prețul gazului natural, măsurat în MWh, a crescut de la 15 euro pe MWh la 45 euro pe MWh începând din februarie și acest lucru a fost cazul în întreaga Europă. Gazul este important deoarece este utilizat în producerea de energie electrică, dar și ca materie primă în industrie. Potrivit analiștilor, acest combustibil fosil, alături de CO2, va dicta cu siguranță prețul energiei electrice în următorii ani.
„Prețul gazelor naturale va continua să crească, deoarece datele arată că depozitele europene sunt goale, iar iarna nu este atât de departe. Prețurile ridicate ale energiei electrice au făcut posibilă creșterea producției centralelor termice pe gaz, în timp ce prețurile actuale din regiune permit din nou centralelor termice pe cărbune să funcționeze și profitabil. Chiar și cu prețul carbonului de 57 de euro pe tonă.”; sunt de părere analiștii din domeniu.
Al treilea factor cheie, potrivit analiștilor, sunt temperaturile mai ridicate, care au dus la creșterea consumului de energie electrică. Acest lucru nu este neobișnuit în lunile de vară, dar din cauza încălzirii globale, devine din ce în ce mai frecventă.
Prețul gazelor naturale pentru utilizatorii finali rezidențiali se va dubla, declară Zoltan Nagy Bege, vicepreședintele ANRE.
„Sunt consumatori de gaze care, după 1 iulie anul trecut, au făcut acest pas de a trece în piaţa concurenţială. Ssunt 1,1 milioane de consumatori care au semnat aceste contracte, care la un moment dat expiră. Sunt unele care expiră înaintea iernii şi momentan opţiunile sunt destul de puţine pentru aceşti consumatori.
Pentru ei, singura opţiune este să accepte acum o ofertă cu un preţ înspăimântător de mare, sunt oferte cu 200-300 de lei doar preţul gazelor, după care, evident, aşteaptă să vină măsura Guvernului şi cu emoţia dacă se încadrează la nivelul de consum pentru care se acordă acest ajutor.”, mai spune Zoltan Nagy Bege.
În ciuda declarațiilor foarte ambigue ale oficialilor ANRE și ale ministrului economiei Virgil Popescu, evoluțiile actuale indică faptul că prețurile energiei vor crește în continuare, spre deosebire de așteptările băncii centrale de stabilizare.
Spre deosebire de gospodării, cărorra le sunt furnizate la prețuri administrate în majoritatea țărilor din regiune, întreprinderile care cumpără electricitate pe piața liberă au într-adevăr motive de îngrijorare.
„Consumatorii care au acorduri pe termen lung pentru acest an și următorul nu vor fi afectați de majorarea prețurilor, dar cei care cumpără energie electrică prin contracte pe termen scurt.
În a doua jumătate a anului pentru anul următor, se vor confrunta cu probleme. Acei consumatori care au încheiat acorduri pentru anul viitor în martie sau aprilie anul acesta nu sunt afectați deoarece prețul de atunci era de aproximativ 60 euro.”, mai spun analiștii.
În acest moment, prețul pentru anul viitor este de aproximativ 92 de euro pe MWh, cu o tendință de creștere în perioada următoare. Întreprinderile trebuie să își schimbe strategia de cumpărare a energiei electrice. Fiecare companie trebuie să stabilească cel mai mare preț al energiei electrice cu care poate opera în mod profitabil și să încheie acorduri pe termen lung atunci când un astfel de preț este disponibil pe piață.
O altă opțiune este ca întreprinderile să participe la piața electricității. Să monitorizeze tendințele pieței și să tranzacționeze diverse produse. Dar acest lucru le-ar impune să aibă echipe pentru tranzacționarea electricității și să se angajeze serios în tranzacționare, potrivit specialiștilor care au analizat trendul din această perioadă.