Vești proaste pentru românii care locuiesc la bloc. Se interzic centralele de apartament. Cum te vei putea încălzi

de: Ștefan R. Apostol
26 06. 2024

Centralele termice de apartament, încă de la formele sale incpiente, au fost o modalitate, realtiv bună, de încălzire. Dar, odată cu introducerea unor noi directive europene, acestea vor ajunge istorie. Din păcate, avem vești proaste pentru românii care locuiesc la bloc, având în vedere că se interzic centralele de apartament, inclusiv în România, iar mulți se întreeabă cum își vor încălzi apartamentele în viitor.

Centralele termice de apartament, în curând o relicvă a istoriei

În ultimele luni, guvernele statelor membre UE a anunțat un nou plan de eliminare treptată a încălzirii centrale pe gaz, forțând noile locuințe să utilizeze mijloace alternative de încălzire.

Comitetul privind schimbările climatice al UE susține că, centralele vor fi interzise din 2029, astfel că nicio proprietate nouă nu va mai fi conectată la rețeaua de gaz.

Aceste decizii, conform analiștilor din piață, vor permite dezvoltatorilor să aleagă dintr-o gamă de sisteme de încălzire eficiente din punct de vedere energetic și ecologice, astfel fiind eliminate centralele termice de apartament.

În urma acestei vești interesante, din ce alternative de încălzire puteți alege? Din fericire, s-a anticipat această evoluție cu ani în urmă și, de atunci, producătorii și-au perfecționat gama de produse, oferind cele mai noi și mai eficiente sisteme de încălzire fără gaz de pe piață.

Având în vedere acest lucru, perioada de până în 2029 poate fi considerată ascensiunea încălzirii electrice, pe măsură ce majoritatea guvernelor iau mai multe măsuri pentru a-și consolida locul într-un viitor mai ecologic și mai sigur pentru mediu.

Parlamentarii au vești proaste pentru românii care locuiesc la bloc

Ca urmare a acestui trend, devenit directivă obligatorie a Parlamentului European, era de așteptat ca inclusiv România să se îndrepte spre interzicerea acestora, mai ales la apartamentele noi. Așa se face că la nivel parlamentar era depus un amplu proiect de lege privind interzicerea centralelor termice de apartament.

Conform activității parlamentare, proiectul era depus în martie a.c., după ce era modificat și adoptat de Senatul României, și aduce mai multe modificări și completări la Legea nr.372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, iar una din justificări spune că:

„Directiva privind performanţa energeticii a clădirilor a introdus strategii obligatorii de renovare pe termen lung pentru statele membre pentru a sprijini renovarea parcului naţional de clădiri publice şi private, transformându-l într-un parc imobiliar cu un nivel ridicat de eficiență energetică şi decarbonizat până în 2050.

Directiva a accelerat şi transformarea clădirilor existente în „clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero” pâlnă în 2050, prevăzând că începând din 2021 toate clădirile noi să aibă un consum de energie aproape egal cu zero şi a sprijinit modernizarea tuturor clădirilor cu tehnologii inteligente.”, se arată în justificarea proiectului.

Se interzic centralele de apartament!

Ca urmare a acestui proiect, cu adăugirile, modificările și adnotările de rigoare din comisiile de specialitate, astăzi, 26 iunie, Camera Deputaților a adoptat noul document legislativ, deputații precizând că, de fapt, noul cadru legal „are în vedere noutăţile legislative în materie de eficienta energetică în clădiri care se pregătesc la nivel european”, astfel că se interzic centralele termice de apartament.

În același context, și în baza directivelor europene, actul legisaltiv adoptat astăzi își propune să consolideze cadrul legal existent prin „armonizarea prevederilor referitoare la standarde şi la metodologia de calcul al performanței energetice a clădirilor”.

„Prin intrarea în vigoare a metodologiei, la mijlocul acestui an, au apărut o serie de noutăţi privind performanta energetică a clădirilor, precum şi pentru autorizarea lucrărilor de construcţii atât pentru clădiri noi cât şi pentru cele care se renovează.”, mai precizează deputații în expunereaa de motive ce însoțește cadrul legal.

Noul cadru legal îți recomandă cum te vei putea încălzi

Pe lângă interzicerea centralelor termice, și asta cât mai repede posibil, odată cu promulgarea și publicarea legii în MO, noua legislație vine și cu câteva recomandări, precum și explicații referitoare la Cum te vei putea încălzi, după ce aceste centrale de apartament vor deveni o relicvă a istoriei, iar recomandările sunt, după cum urmează:

  • sisteme descentralizate de alimentare cu energie bazate pe surse regenerabile;
  • sisteme de cogenerare/trigenerare;
  • racordarea la rețelele urbane de încălzire sau răcire;
  • pompe de căldură, panouri termice și/sau electrice solare, centrale eoliene, și sisteme combinate;
  • schimbătoare de căldură sol-aer;
  • recuperatoare de căldură.

Rămâne de văzut care vor fi, concret, opțiunile românilor, mai ales a celor care se mută în apartamente noi, dar și cele ale celor care deja au instalate astfel de centrale de apartament la acest moment.