Vești proaste pentru românii care consumă multe fructe și legume. Totul din cauza războiului Rusia-Ucraina
Vești proaste pentru românii care consumă multe fructe și legume. Iar asta din cauza războiului Rusia-Ucraina. De menționat este că Rusia este cel mai mare exportator de îngrăşăminte la nivel mondial. Războiul Rusia-Ucraina are efecte în ce privește fructele și legumele. Iată în ce sens!
Vești proaste pentru românii care consumă multe fructe și legume
Fructele și legumele vor fi mai scumpe și anul acesta. În afară de costurile mari de producție, generate de prețurile la energie și gaze, acum fermierii se confruntă și cu o criză a îngrășămintelor, iar asta din cauza războiului din Ucraina. Toate acestea se întâmplă pentru că Rusia este cel mai mare exportator de îngrăşăminte la nivel mondial.
Conform datelor INS, în ultimul an, legumele și fructele s-au scumpit cu 15% în România, iar tăvălugul scumpirilor nu se va opri aici, susțin fermierii. Ei explică scumpirile prin faptul că au costuri tot mai mari din producție. În ultimul an, s-au scumpit cu peste 50% îngrășămintele, pesticidele, ambalajele, combustibilul.
„Anul trecut, cumpăram tona de îngrăşământ cu 1700 de lei, acum este undeva la 4.000 de lei”, a spus Alin Răducu, un fermier din Giurgiu, potrivit Antena 3.
Întrebat și cât crede că va costa la vară un kilogram de roşii sau de castraveţi, acesta a spus că „un preţ minim la vară de 20 de lei pe kilogram şi la roşii, şi la castraveţi. Comparativ cu anul trecut, este o creştere de 30%”, a apreciat fermierul.
Ucraina este și ea un producător global important de produse agricole. Ea a interzis exportul de îngrăşăminte, pe fondul efectelor invaziei Rusiei, a anunțat recent Ministerul Agriculturii.
Conform sursei citate, Ucraina a interzis deja exportul unor anumite produse agricole de bază, introducând licențe pentru exporturile sale cheie: grâu, porumb şi ulei de floarea soarelui.
„Cabinetul de Miniştri introduce o cotă zero pentru exportul de îngrăşăminte minerale, ceea ce înseamnă o interzicere a exporturilor de îngrăşăminte Ucraina”, se arăta într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
Instituţia a precizat că interdicţia aceasta va ajuta la „menţinerea echilibrului pe piaţa internă” şi se aplică îngrăşămintelor complexe NPK, azot, fosfor şi potasiu.
În mod tradiţional Ucraina începe campania agricolă de primăvară la final de februarie sau de martie. Fermierii susțin că vor începe să cultive în zonele sigure de înadată ce se va putea.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le cerea fermierilor ca în pofida invaziei ruse să facă eforturi ca să menţină nivelul producţiei de cereale, în vederea evitării unei crize în aprovizionarea cu alimente.
Ucraina, unul dintre grânarele Europei
Ucraina este deseori privită ca unul dintre grânarele Europei. Țara este este al cincilea exportator de grâu şi lider global la exportul de ulei de floarea soarelui, pe plan mondial. Înainte de invazie, autoritățile din Ucraina estimau că ar putea exporta peste 60 de milioane de tone de cereale, inclusiv 33 de milioane de tone de porumb şi 23 de milioane de tone de grâu, în sezonul iulie 2021-iunie 2022.
Însă sindicatul producătorilor din agricultura ucraineană informau recent că, probabil, fermierii vor reduce anul acesta suprafeţele cultivate cu seminţe de floarea soarelui, rapiţă şi porumb, înlocuindu-le cu cereale – hrişcă, ovăz şi mei. Cu o zi înainte de invazia Rusiei în Ucraina, cea din urmă exportase 43 de milioane de tone de diverse cereale, în sezonul 2021/2022 a anunţat Ministerul Agriculturii.