Vești proaste pentru românii care au concediul plănuit în Grecia. Covid-19 le-a dat planurile peste cap

Vești proaste pentru românii care au concediul plănuit în Grecia. Covid-19 le-a dat planurile peste cap
Vești proaste pentru românii care au concediul plănuit în Grecia

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat s-a actualizat, iar acum Grecia se află în zona roșie. De asemenea, Monaco și alte câteva țări se află în zona roșie. Din zona verde în cea galbenă au intrat Belgia și Franța, în urma creșterii incidenței. Lista cea nouă va intra în vigoare începând cu 1 august.

S-a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat

CNSU, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat lista țărilor care reprezintă un risc epidemiologic ridicat. În acest sens, s-au produs și câteva modificări. În urma scăderii incidenței, dar și a creșterii ei, mai multe țări au intrat în zona galbenă. Pe de cealaltă parte, Monaco, Grecia și alte țări au intrat în zona roșie.

Joi seară, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea numărul 52. Aceasta privește aprobarea listei țărilor și teritoriilor de risc epidemiologic ridicat. Lista care conține modificările recente urmează să intre în vigoare începând de la 1 august.

Această decizie luată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență pentru ca lista să intre în vigoare de la data respectivă, adică 1 august, a fost luată pentru a nu afecta românii care se întorc înapoi în țară la sfârșitul acestei săptămâni.

Care este lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic ridicat

Cele mai importante modificări care s-au făcut la lista privind țările cu risc epidemiologic au în vedere zona roșie. În acest moment, Monaco, Grecia, Maldive, Irlanda, Curacao, Bahamas și Insulele Virgine ale Statelor Unite se află în zona roșie cu un risc epidemiologic mare.

În același timp, din zona roșie în cea galbenă au intrat Suriname și Insulele Feroe, în urma incidenței scăzute. De asemenea, câteva țări din zona verde au intrat în zona galbenă din cauza creșterii incidenței. Zonele care au intrat în zona galbenă din cea verde sunt: Statele Unite ale Americii, Franța, Belgia, Israel, Aruba, Honduras, Islanda.

În zona verde din zona galbenă au intrat Uruguay, Paraguay și Oman. Mai mult de atât, persoanele care se întorc în România din țările care se află în zona roșie nu vor fi obligate să stea în carantină, doar în cazul în care sunt imunizate. Copiii în vârstă de 6 ani sau mai mici fac excepție de la această măsură.

Cei cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani vor fi exceptați de la carantină doar dacă vor prezenta un test rezultat negativ efectuat cu maxim 72 de ore înainte de a intra în România.