Vești proaste pentru români. Ce se întâmplă cu tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2

Vești proaste pentru români. Ce se întâmplă cu tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2
Ce se intampla cu tulpina britanica a coronavirusului

Tulpina britanică a coronavirusului și-a făcut prezența în marile orașe din România. Conform reultatelor unui studiu, din 90 de probe care au fost analizate, 45 conțineau tulpina originară din Marea Britanie, iar în cinci săptămâni aceasta se va extinde la nivel național.

Vești proaste pentru români

De asemenea, specialiștii MedLife indică noi rezultate ale studiului de secvențiere a noului coronavirus:

„Dacă eşantionul este reprezentantiv, rezultatele confirmă faptul că tulpina britanică a devenit dominantă cel puţin la nivel urban, în marile oraşe ale ţării, urmând să devină tulpina cu cea mai mare frecvenţă în următoarele 3-5 săptămâni la nivel naţional”, susțin cercetătorii.

Divizia de cercetare a Grupului MedLife a indentificat până acum 79 de cazuri de infectare cu tulpina din Marea Britanie dintr-un total de 500 de probe analizate. Deocamdată, mutațiile tulpinilor din Africa de Sud sau Brazilia nu a u fost identificate.

Conform experților internaționali în sănătate publică, cele trei vaccinuri disponibile pe piața europeană, respectiv Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca sunt eficiente împotriva variantelor de coronavirus care sunt în circulaţie, chiar și împotriva tulpinii britanice. Dar specialiştii nu exclud și nevoia de adaptare a vaccinului, în viitor, ca să facă faţă noilor mutaţii ale virusului:

„Multe persoane se tem că vaccinurile dezvoltate ar putea fi ineficiente pentru diverse mutaţii ale virusului, însă datele analizate până acum la nivel internaţional ne arată că niciuna dintre noile tulpini ale virusului nu a reuşit să elimine în totalitate nivelul de anticorpi produs de vaccin. Oamenii trebuie să aibă încredere în ştiinţă, în eforturile depuse de experţii din sănătate. În momentul de faţă, nu avem motive reale de îngrijorare în privinţa eficienţei vaccinurilor”, a declarat Mihai Marcu Preşedinte şi CEO MedLife.

79 de cazuri de infectare cu varianta britanică a coronavirsului în România

Un număr de cazuri de infectare cu varianta britanică a coronavirusului a ajuns la 79 în România, în mai puțin de două luni. Astfel, numărul cazurilor de infectare cu varianta britanică a coronavirusului identificate ajunge la 79, în mai puţin de două luni.

„Dacă în urmă cu două săptămâni anunţam că prevalenţa cazurilor identificate cu tulpina britanică este de 26,6% pe lotul analizat la acel moment, acum procentul aproape s-a dublat, 50% din probele analizate în  lotul curent conţinând tulpina B1.1.7, cunoscută ca având originea în Marea Britanie. Considerând că eşantionul analizat este reprezentantiv, datele confirmă dinamica anticipată în rundele anterioare de secvenţiere şi faptul că, cel mai probabil, această tulpină a devenit deja varianta dominantă în marile oraşe ale ţării, urmând, cel mai probabil, să devină tulpina cu cea mai mare frecvenţă în următoarele 3-5 săptămâni la nivel naţional. Astfel, România ar fi printre primele ţări din Uniunea Europeană în care predomină varianta britanică a coronaviursului. Pe de altă parte, este de precizat faptul că, deşi rata de transmitere a noii tulpini este una ridicată, păstrarea unui platou în ceea ce priveşte numărul de cazuri înregistrate zilnic şi diminuarea numărului de cazuri grave în secţiile de ATI sugerează că măsurile luate de autorităţi, respectiv carantinarea pe zone în funcţie de prevalenţa locală a infectărilor, au funcţionat şi probabil vor trebui menţinute în continuare”, a spus Dumitru Jardan, biolog şi coordonator al studiului de secvenţiere MedLife.

„Previziunele colegilor mei din ultimele săptămâni s-au confirmat, se pare că tulpina britanică a devenit deja dominantă cel puţin la nivelul marilor oraşe. Este o informaţie extrem de valoroasă pentru strategia de gestionare a pandemiei la nivel naţional. Gândiţi-vă că Germania a anunţat ieri că infecţiile cu noua tulpină britanică au crescut şi la ei de la 6 la 22% în 2 săptămâni, iar noile rezultate i-au ajutat să ia noi decizii în ceea ce priveşte măsurile de siguranţă. Suntem foarte mândri că putem să susţinem acest efort atât din punct de vedere al resurselor umane, cât şi financiare pentru a putea urmări în dinamică evoluţia acestui virus la nivel local şi implicit a noilor tulpini pentru a veni în sprijinul autorităţilor române. Vestea bună este că, momentan, nu am identificat pe loturile de probe analizate mutaţiile caracteristice tulpinilor provenite din Africa de Sud sau Brazilia. Totuşi, vom continua procesul de secvenţiere, tocmai pentru a identifica timpuriu apariţia unor posibile noi tulpini şi a anunţa în timp util autorităţile, astfel încât acestea să poată acţiona imediat”, a spus și Mihai Marcu, Preşedinte & CEO al grupului MedLife.

Importanța respectării măsurilor de siguranță

Specialiștii atrag atenția asupra importanței respectării măsurilor de siguranță, chiar și în contextul vaccinării, ca să se minimizeze posibilele riscuri provocate de noile tulpini ale virusului.

„Avem în derulare un alt studiu cu privire la imunizarea post-vaccin, primul de o asemenea anvergură în România. Colegii mei au reuşit să avanseze cu noi concluzii pe care, cel mai probabil, le vom face publice săptămâna viitoare. Am crescut eşantionul, iar datele preliminare arată că eficienţă în ceea ce priveşte dezvoltarea unui titru ridicat de anticorpi post-rapel se păstrează, însă au fost identificate multe cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 după prima doză. Este foarte important ca românii să înţeleagă că măsurile de protecţie rămân valabile şi post-vaccinare, iar masca este în continuare obligatorie chiar şi după vaccinare. Doar prin vaccinare şi prin respectarea măsurilor de protecţie vom putea gestiona evoluţia pandemiei şi reîntoarcerea la o viaţă cât mai apropiată de normalul cu care eram obişnuiţi în urmă cu un an”, a spus Mihai Marcu.

Aminintim că două cazuri de infectare cu tulpina britanică a coronavirusului au fost raportate către DSP Gorj.

”Direcţia de Sănătate Publică Gorj a fost informată, în cursul zilei de azi (joi – n.r.), de către un laborator privat, că în urma secvenţierii probelor biologice au fost raportate două cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, tulpina britanică’”, a spus, joi, purtătorul de cuvânt al instituţiei, pe nume Daiana Militaru. Persoanele sunt internate la Spitalul de Urgenţă Târgu Cărbuneşti. Starea lor de sănătate este una bună, iar membrii familiilor lor nu au simptome specifice bolii. Pacienții au declarat că nu au istoric de călătorie și nici nu au avut contact cu persoane venite din Marea Britanie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI