Grupul olandez de bănci ING va reduce 1.000 de locuri de muncă și anulează procesele de integrare europeană. Anunțul a fost făcut joi, de Steven Van Rijswijk. Sucursalele vizate sunt cele din America de Sud și Asia. Prin acest demres reduce operațiunile de integrare în mai multe țări din UE.
Închiderile au fost anunțate în timpul prezentării cifrelor câștigurilor ING în trimestrul trei. Banca a înregistrat un profit net de 788 milioane de euro în al treilea trimestru. Aproape jumătate din 1,4 miliarde de euro raportat în trimestrul al treilea al anului 2019. „Mediul extern provocator” a determinat banca să-și reorienteze unele dintre activitățile sale, a declarat directorul executiv Steven van Rijswijk într-un comunicat.
”Decizia a fost luată în lumina vânturilor economice actuale. Dar și a învățării noastre din complexitățile și costurile integrării transfrontaliere a sistemului și a produselor. În sectorul bancar angro, acest lucru înseamnă concentrarea asupra clienților de bază și închiderea birourilor,”, a spus Van Rijswijk
Serviciile bancare cu amănuntul, eforturile de standardizare a activității bancare digitale vor fi afectate. Acestea vor fi redus, afectând țări precum Franța, Spania și Republica Cehă.
Decizia lui Van Rijswijk de a opri procesul de integrare este o abatere clară de la strategia One Bank. Strategia a fost implementată de predecesorul său Ralph Hamers.
Pierderile de locuri de muncă vor fi realizate până la sfârșitul anului viitor. Banca își va închide birourile în Brazilia, Argentina, Columbia, Thailanda, Malaezia, Mongolia și Kazahstan, a declarat Van Rijswijk joi.
În iulie, ING a declarat că va închide 170 de sucursale în Olanda. Anul trecut ING a închis 40% din punctele de service din magazine precum Bruna și Primera.
Creditorul olandez a declarat că își va simplifica oferta de vânzare cu ridicata pentru a se concentra asupra clienților și piețelor cheie.
ING și-a mai propus să oprească integrarea platformei bancare de vânzare cu amănuntul Maggie pe unele piețe europene, potrivit declarației sale din al treilea trimestru.
Reducerile s-au produs pe măsură ce ING s-a alăturat altor creditori europeni în realizarea unor cheltuieli mai mici pentru pierderi de împrumut în trimestrul respectiv. Asta și după ce a luat provizioane grele în primele etape ale pandemiei.
Banca a suferit o depreciere de 469 de milioane de euro. Deprecierea a fost cam la jumătate decât era de așteptat și cu mult sub aproximativ 2 miliarde de euro de taxe luate în prima jumătate a anului. Venitul net din dobânzi a scăzut cu 3% față de trimestrul anterior, din cauza cererii mai mici de creditare și a presiunii marjei.
Banca a adoptat, de asemenea, o nouă politică de dividende care cuprinde un raport de plată de 50% a câștigurilor durabile. Aceste noi dividende au fost sub formă de dividende sau răscumpărări. Noua politică va intra în vigoare odată ce regulatorii ridică restricțiile asupra distribuțiilor.
Banca a declarat că raportul său de capital cu supraveghere largă, cunoscut sub numele de Common Equity Tier 1, a crescut la 15,3% față de 15% cu trei luni mai devreme. Acesta a declarat că își reduce obiectivul pe termen lung al raportului la 12,5%, în scădere de la 13,5% în prezent. ING a scăzut cu până la 3,2% la tranzacționarea de la Amsterdam. Acțiunile au scăzut anul acesta cu peste 40%.
”Dacă investitorii pot privi dincolo de venitul net din dobânzi mai scăzut decât era de așteptat, depășirea capitalului, obiectivul CET1 revizuit și inițiativele de economisire a costurilor ar trebui să scadă bine”, a spus analistul Mediobanca, Robin van den Broek, într-o notă.