Vești proaste pentru milioane de români. Ce s-a întâmplat cu rata de inflație
Ce se întâmplă cu rata de inflație? Din păcate, românii nu primesc deloc vești bune. Iată mai multe detalii din partea Institutul Național de Statistică!
Detalii despre rata de inflație: vești proaste pentru români
Românii nu primesc vești deloc bune. Inflația a urcat în luna august la 5.3%. Scumpirile s-au resimțit puternic la energie și gaze. De asemenea, prețul la multe dintre alimente i-au surprins pe cumpărători când au ajuns la rafturile magazinelor preferate.
INS a venit cu mai multe detalii despre data anuală a inflației în luna august 2021 comparativ cu cea din luna august 2020. Cele mai mari scumpiri au fost la energie, ulei și gaze – peste 20%. După acestea au urmat scumpiri la combustibil cu 14%, brânza de oaie, carnea de pește, serviciile poștale și tutunul, mai arată sursa citată.
La polul opus avem cartofii, fructele și transportul aerian care s-au ieftinit față de anul trecut. Banca Națională a României a estimat că la finele anului curent rata inflației va urca la 5.4%, ulterior să înceapă să revină ușor în limitele intervalului țintit – 2.5% +/- 1 punct procentual.
Cum a fost în luna iulie?
Potrivit INS, indicele armonizat al prețurilor de consum în luna iulie 2021 față de luna iulie 2021 este 100.46%.
„Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2021 comparativ cu luna iulie 2020 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,8%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2020 – iulie 2021) faţă de precedentele 12 luni (august 2019 – iulie 2020) determinată pe baza IAPC este 2,5%”, precizează INS.
- Evoluția inflației
– iulie: 4,95%
– iunie: 3,9%
– mai: 3,8%
– aprilie: 3,2%
- Cele mai mari creșteri de preț
– energie electrică: 24,6%
– ulei: 18%
– combustibili: 12,9%
– gaze: 20,5%
– pâine: 4,5%
- Produsele care s-au ieftinit
– – cartofii: 31%
– bilete de avion: 22,9%
– fructe proaspete: 4,9%
„Acţiunea politicii monetare a început deja să se întărească”
„După acest vârf care este deja în prezent, îl avem aici după noi, inflaţia care va fi anunţată peste 2 zile, sau mai degrabă după mine, ca să nu angajez pe mulţi colegi, va depăşi 5%, sau va fi în jur de 5%. Şi subliniez acest lucru pentru că de regulă când noi facem o prognoză la sfârşitul anului, să spunem va fi 5,6%, cum este şi aici, există tendinţa să se spună aşa:
Banca naţională prognozează de acum înainte o inflaţia de 5,6%, preţurile vor creşte cu 5,6%. Nu este aşa. Inflaţia e deja 5%, deci mai degrabă vedem, bineînţeles şi cu acţiunea politicii monetare, care a început deja să se întărească, mai degrabă vedem o temperare a creşterilor de preţ şi acesta este efortul nostru, să menţinem inflaţia între 5 – 5,5% până la sfârşitul anului pentru ca apoi, datorită efectului de bază indicele preţurilor de consum în ianuarie coboară deja sub 5%, pe la 4 şi ceva la sută”
Mugur Isărescu