Astăzi, după ora 13:00, vom avea parte de cursul BNR pentru cele mai importante monede de schimb. Dacă ieri s-a constatat o diminuare a deprecierii leului față de euro, rămâne să vedem astăzi care va fi poziția monedei naționale.
În această perioadă grea, de criză epidemiologică, dar mai ales economică, sarcina BNR este aceea de menținere a inflației sub control, asigurarea și reglementarea cantității de bani în circulație și a ratelor dobânzii.
În același timp are sarcina grea de a asigurara lichidități atât pentru sistemul bancar, cât și pentru operatorii bancari și realizarea unor creșteri ale dezvoltării economice durabile. O sarcină cheie este și dezvoltarea și implementarea politicii monetare.
Analiștii din piața financiară și de capital au putut observa că politica monetară a BNR, în timpul pandemiei coronavirusului, a fost reprezentată de măsurile monetare luate de aceasta și de stat. Măsurile erau luate pentru a realiza un echilibru între oferta de bani și nevoile de bani ale economiei.
Politica de intervenție a fost și pentru a influența într-un anumit mod situația economică. Lucrurile nu au o evoluție bună, așa cum s-ar fi așteptat, dar există speranța că se vor liniști apele, în cele din urmă.
Cursul zilei de miercuri 2 decembrie 2020, este cel publicat de BNR, la cursul zilei de astăzi
1 euro = 4,8736 Lei (+0.0015 Lei)
Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,8736 Lei, alături de o variație pozitivă de +0.0015 Lei.
1 dolar = 4,0226 Lei (Lei)
Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 4,0226 Lei, alături de variația negativă de -0.0208 Lei.
1 liră = 5,3968 Lei (-0.0013 Lei)
O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,3968 Lei, alături de variația negativă de -0.0013 Lei.
Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează:
La nivelul întregului sistem financiar-bancar românesc a existat la începutul stării de urgență un surplus de lichiditate. Această preferință pentru lichiditate a provocat unele blocaje temporare. Ulterior aceste blocaje au fost gestionate de finanțarea cheltuielilor bugetare și a economiei.
În același timp s-au văzut efectele și în creșterea ratelor dobânzilor pe piața monetară românească. Datorită politicii monetare a Băncii Naționale a României, fluxurile de lichidități au fost semnificativ optimizate. În același timp, primele intervenții ale BNR în cursul de schimb s-au regăsit imediat în aparenta stabilitate în comparație cu mone da europeană, numai că acest lucru a ținut foarte puțin timp.