Apar informații care zguduie încrederea a milioane de oameni care și-au pus toate speranțele în vaccinurile anti-Covid-19, menite să pună capăt pandemiei care a acaparat întreaga lume. Din păcate, cercetătorii din India au descoperit că două vaccinuri cu eficacitate garantată de peste 81% nu protejează împotriva tulpinii indiene, motiv de îngrijorare pentru toți cei care s-au imunizat cu aceste seruri.
În urmă cu puțin timp au fost făcute publice două studii separate realizate de Institutul All India of Medical Science (AIIMS) în colaborare cu Institutul de Genomică și Biologie Integrativă (IGIB) și Centrul Național pentru Controlul Bolilor (NCDC), care au demonstrat că varianta Delta este contactată de către persoanele care au primit una sau două doze de Covishield sau Covaxin, având reacții îngrijorătoare.
Cele două vaccinuri sunt principalele vaccinuri administrate în India. Dacă vor continua cercetările, până la sfârșitul anului 2021, India ar putea avea acces la 6 vaccinuri COVID-19, toate în curs de desfășurare și dezvoltate local.
Covaxin a fost dezvoltat de laboratorul indian Bharat Biotech, fiind finanțat de guvernul indian. În urma datelor preliminare din faza a treia a studiilor s-a dovedit că eficacitatea sa este de 81%, în timp ce Covishield, vaccinul dezvoltat de Oxford-AstraZeneca, asigură o eficacitate de peste 90%, fiind produs în India în colaborare cu Serum Institute. Ambele vaccinuri sunt sigure , însă potrivit ultmelor studii, acestea nu protejează împotriva infectării cu varianta indiană a virusului, potrivit realitatea.net.
Potrivit ultimelor informații oferite de INSP, 26 de români au fost confirmați cu varianta indiană Delta, dintre care:
– 3 cazuri provin dintr-un focar din Colonia Bod, jud.Braşov şi sunt cetăţeni indieni;
– 1 caz provine dintr-un focar familial din mun.Bucureşti, cu 3 cazuri COVID-19, din care unul confirmat cu varianta Delta; locul probabil al expunerii cazului este necunoscut;
– 1 caz, cetăţean român, bărbat în vârstă de 58 de ani, provine dintr-un focar din jud.Dolj, cu 5 cazuri COVID-19 (doar unul confirmat până în prezent cu varianta Delta), din care 4 angajati si 1 caz secundar, familial;
– 13 cazuri provin din focarul din oraşul Popeşti-Leordeni: 11 sunt cetăţeni indieni, unul este cetăţean român, caz secundar al unui cetăţean indian, iar altul este cetăţean român, caz terţiar (fiul cazului secundar);
– 2 cazuri sunt cetăţeni indieni şi provin dintr-un focar cu 17 cazuri COVID-19 din Dobroeşti, jud.Ilfov;
– 1 caz provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri COVID-19 din mun.Bucureşti, din care 1 confirmat cu varianta Delta;
– 1 caz din jud.Damboviţa are istoric de călătorie în India;
– 2 cazuri din jud.Dolj provin dintr-un focar familial cu 2 cazuri confirmate cu varianta Delta;
– 2 cazuri din jud.Argeş şi, respectiv Arad, din care ultimul este cetăţean indian, dar care locuieşte în România de 2 ani, nu au locul expunerii cunoscut.
Din păcate, varianta Delta a tulpinii indiene este cu până la 50% mai contagioasă decât cea Alfa, putând provoca probleme de auz, dureri de stomac, stări de greață și, inclusiv, cheaguri de sânge.
Tulpina indiană reprezintă peste 90% dintre cazurile existente în Marea Britanie, motiv întemeiat pentru introducerea unor noi restricții. În prezent, în România, nu există pentru pericolul râspândirii acestui tip de Covid-19.