Vești proaste pentru frații Micula în dosarul în care au primit 400 de milioane de euro de la statul români

de: Emanuela Pană
25 01. 2022

Vești proaste pentru frații Micula. Dosarul în care cei doi au pretins și au primit daune în valoare de 400 de milioane de euro de la statul român, pentru prejudicii aduse companiei lor, a fost retrimis spre judecare de către CJUE. Mai multe detalii despre răsturnarea de situație aflați în rândurile de mai jos ale acestui articol.

Vești proaste pentru frații Micula

Curtea de Justiție a UE a decis marți ca dosarul în care frații Micula au cerut și au primit 400 de milioane de euro de la statul român, despăgubiri pentru presupuse prejudicii aduse companiei lor European Food and Drinks Group, să se întoarcă spre rejudecare la Tribunalul UE.

Cu mai mulți ani în urmă, mai precis în 1998, autoritățile române adoptau o Ordonanță Guvernamentală de Urgență (OUG) care acorda anumite stimulente fiscale investitorilor din regiunile defavorizate pentru o perioadă de zece ani.

Această schemă de stimulare a fost încheiată în anul 2005 de către România, ca parte a procesului de pregătire pentru aderarea la Uniune, cu trei ani mai devreme decât prevedea legea.

„Domnii Micula, investitorii suedezi de origini române, sunt acţionarii majoritari ai companiei European Food and Drinks Group, beneficiar al acestor stimulente.

În conformitate cu prevederile unui tratat bilateral de investiţii încheiat în 2002 între Suedia şi România pentru promovarea şi protecţia reciprocă a investiţiilor (TBI), Ioan şi Viorel Micula, precum şi alţi solicitanţi, au cerut înfiinţarea unui tribunal arbitral în vederea obţinerii de daune interese pentru prejudiciul cauzat de abrogarea stimulentelor prevăzute de ordonanţă“, a informat marţi CJUE.

Citește și: Vești bombă pentru România în procesul cu frații Micula. Decizia este definitivă

Dosarul în care au primit 400 de milioane de euro se întoarce spre judecare

În anul 2013, tribunalul arbitral a constatat că țara noastră nu s-a descurcat în a asigura un tratament echilibrat şi echitabil investitorilor, acordând reclamanţilor aproximativ 180 de milioane de euro în daune, plus dobânzi şi penalităţi (un total de aproape 400 de milioane de euro).

Doi ani mai târziu, Comisia Europeană a adoptat o decizie prin care declara plata compensației drept ajutor de stat, cerând României să recupereze sumele deja plătite şi să se abţină de la orice alte plăţi.

Tribunalul Uniunii Europene, sesizat cu această cauză, a anulat în 2019 decizia Comisiei Europene, considerând că despăgubirea menită să compenseze prejudiciul suferit nu constituia ajutor de stat.

Pe cale de consecință, Comisia Europeană a formulat recurs, solicitând Curţii de Justiţie să anuleze hotărârea Tribunalului.

Astăzi, 25 ianuarie 2022, Curtea a anulat hotărârea recurată, trimițând cauza spre rejudecare la Tribunal.