Vești proaste pentru bugetari. Salariile de la stat vor scădea. Măsura care îi va învrăjbi pe angajați

Autor: Chivu Ana - 13:10, 10 iul. 2019
Vești proaste pentru bugetari. Salariile la stat vor scădea

Românii care sunt angajați la stat riscă să aibă modificări la salariu. Cei cu rezultate mediocre la locul de muncă vor primi un salariu mai mic pe parcursul unui an întreg.

Salarii scăzute pentru unii bugetari

Românii care sunt angajați la stat riscă să aibă salariul micșorat din cauza rezultatelor mediocre de la locul de muncă. Schimbarea se va produce pe parcursul unui an întreg, conform prevederii din Codul administrativ al României. De asemenea, schimbări vin și pentru cei cu rezultate notabile. Aceștia vor primi prime. La momentul actual, singurele variante de evaluare a fucnționarilor publici sunt promovarea sau eliberarea din funcția deținută.

Conform noului Cod administrativ al României, ce a fost recent publicat în Monitorul oficial, dacă angajații de la stat vor obține rezultate mediocre în cadrul evaluărilor anuale vor avea parte de o scădere a salariului timp de un an. Cei care obțin rezultate bune vor putea beneficia de prime, informează avocatnet.ro. Codul administrativ prevede evaluarea profesională a funcționarilor publici pentru activitatea din 2019 cu bazele actualelor reguli.

Salariile unor bugetari va scădea
Salariile unor bugetari va scădea

„Activitatea se apreciază anual prin calificative”

Testele care se țin an de an stabilesc evoluția funcționarilor publici, iar în funcție de calificativele primite se va ține cont: la promovarea într-o funcție superioară, la acordarea unor prime, la diminuarea drepturilor salariale cu 10% până la următoarea testare și la eliberarea din funcția în cauză.

În prezent, legislația găzduiește doar două opțiuni: promovare și concediere. „Activitatea profesională se apreciază anual, ca urmare a evaluării performanţelor profesionale individuale, de către conducătorul instituţiei publice, la propunerea şefului ierarhic, prin acordare de calificative: foarte bine, bine, satisfăcător şi nesatisfăcător”, este detaliat în ordonanţa Codului administrativ.

Top 5 județe cu cei mai mulți bugetari

1. Vâlcea – 19,2 la 1000 locuitori
2. Tulcea – 19
3. Sălaj – 19
4. Gorj – 18,6
5. Caraș – Severin – 18,4

Top 5 cu cei mai puțini bugetari
Bihor – 10,9
Brașov – 11
București – 11
Ilfov – 11,1
Brăila – 11,3 (la egalitate cu Dolj)

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI