Vești îngrijorătoare pentru pensionari în 2022. Ce s-a întâmplat cu banii românilor, de fapt

Vești îngrijorătoare pentru pensionari în 2022. Ce s-a întâmplat cu banii românilor, de fapt
„Impactul bugetar va fi discutat în coaliţie şi în Guvern” - Marius Budăi

Noul program guvernamental asumat de cele trei partide are în vedere o creștere a pensiilor pentru anul 2022. În același timp, Ministrul Muncii Marius Budăi anunță că nu va majora vârsta de pensionare, spunând că „nu o să scoatem oamenii la pensie cu picioarele înainte”. Cu toate astea oficialul declară că pentru anul viitor nu sunt bani suficienți pentru a acoperii plata pensiilor și a alocațiilor, deci este nevoie de o rectificare bugetară de urgență.

Marius Budăi cere o rectificare bugetară pentru plata pensiilor și alocațiilor

Dacă într-un articol publicat tot astăzi relatam faptul că actualul ministru Marius Budăi anunța că nu se vor schimba formulele de calcul pentru pensii, de data asta venim cu vești ceva mai pesimiste. Oficialul a recunoscut că sumele existente acum la ministerul pe care-l conduce nu sunt suficiente pentru plata pensiilor și a alocațiilor în 2022.

În declarația de astăzi, Marius Budăi vorbește de un necesar de cel puțin „11 miliarde pentru pensii, 1,8 – 1,9 miliarde pentru alocaţii, avem vreo 212 milioane pentru a institui cea de-a treisprezecea indemnizaţie pentru persoanele cu dizabilităţi”, a afirmat Marius Budăi.

„Cu siguranţă bugetul (Ministerului Muncii, n.r.) va trebui suplimentat (anul viitor, n.r.), impactul bugetar va fi discutat în coaliţie şi în Guvern şi cu siguranţă le veţi regăsi în construcţia bugetului pe anul 2022. Statul român e obligat să le suporte (majorările de fonduri solicitate la bugetul Ministerului Muncii, n.r.).

Toţi cetăţenii din România, indiferent că vorbim de copii, angajaţi, persoane cu dizabilităţi, pensionari, sunt cetăţenii acestei ţări. Statul, prin Constituţie, este obligat să aibă grijă de cetăţenii săi”, a mai spus Marius Budăi, cerând o rectificare bugetară.

Nu o să scoatem oamenii la pensie cu picioarele înainte”

Tot astăzi, ministrul a mai vorbit despre modificările ce se vor aduce la Legea Pensiilor, excluzând din start planul vechii guvernări, de a majora vârsta de pensionare.

Afirmațiile lui Marius Budăi vin să contrazică cele exprimate cu o lună în urmă de Președintele Casei Naționale de Pensii, care declara că vârsta de pensionare va crește la 63 de ani, față de 61, cât este acum.

 „Nu putem să-i scoatem pe oameni din birou cu picioarele înainte. Exclus să cresc vârsta de pensionare atât timp cât voi fi ministru. Am explicat foarte clar şi mi-am asumat şi în guvernarea trecută o scrisoare către Comisia Europeană în care am explicat Comisiei că noi în România trebuie mai întâi să ridicăm speranţa de viaţă şi abia ulterior să ne gândim la eventuale creşteri a vârstei de pensionare.”, a declarat Marius Budăi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI