Ce plan major are Nicușor Dan pentru arborii din oraș. În ce vrea să investească banii primăriei

Ce plan major are Nicușor Dan pentru arborii din oraș. În ce vrea să investească banii primăriei
București, o capitală europeană fără arbori și verdeață

Dacă în urmă cu, cel puțin, 35-40 de ani, în București existau arbori, astăzi numărul lor a scăzut vertiginos. Acest lucru se datorează și lipsei de preocupare a autorităților locale în ceea ce privește sănătatea acestora. Pintr-un demers inedit, Nicușor Dan anunță un proiect care vizează acest aspect neglijat până acum.

București, o capitală europeană fără arbori și verdeață

Din păcate, în ultimii ani Bucureștiul a devenit un oraș al betoanelor, și mai puțin al zonelor verzi și a parcurilor pline de arbori. La nivelul anului 2011, în București peste 1,7 milioane de copaci erau plantați pe terenuri publice din București.

Plantările se făceau prin proiectul Registrul Verde. De atunci și până astăzi nu s-au mai înregistrat alte noi plantări de arbori. Inițiatorii proiectului din 2011 spuneau că Bucureștiul mai avea nevoie de încă 450 de hectare de spațiu verde. Aceste hectare erau necesare pentru a îndeplini cerința Uniunii Europene de 26 de metri pătrați pe cap de locuitor până în 2013.

Tot la nivelul anului 2011, Bucureștiul avea în medie 23,21 metri pătrați de spațiu verde de persoană. Sectorul 1 era cel mai verde, cu 77,19 metri pătrați pe cap de locuitor. Sectorul 2 era cel mai puțin verde, cu 12,43 metri pătrați pe cap de locuitor.

Primarul Bucureștiului de la acel moment, Sorin Oprescu, declara că terenurile deteriorate puteau fi transformate în parcuri. Oprescu mai vorbea de alte 500 de hectare de pe malul râului Dâmbovița, care ar fi putut fi transformate în spațiu verde.

Obiectivele proiectului Green Register includeau crearea unei hărți digitale a copacilor protejați și a spațiilor verzi compacte pe terenuri publice și private. Prevedeau cartografierea și a copacilor plantați lângă drumuri, instituții publice, școli publice, instituții de cultură, complexe de locuințe, biserici și în cimitire.

Harta trebuia să acopere și terenurile deteriorate care ar fi putut fi convertite în spațiu verde. Din păcate proiectul nu și-a atins țintele propuse nici până în 2021.

Nicușor Dan propune un proiect de reamenajare și îngrijire al arborilor

Zilele acestea Nicușor Dan, actualul Primar General, a anunțat un proiect legat de zonele verzi din București. Proiectul prevede reamenajarea, îngrijirea și întreținerea pentru arborii încă existenți în București. Proiectul va fi demarat după achiziția unui tomograf de arbori.

„Procedura de achiziţie este în curs. (…) În opinia mea, nu avem specialişti în Direcţia de Mediu care să ne spună dacă un copac e bolnav sau nu şi dacă este un risc să cadă sau nu.

Şi atunci am apelat la o achiziţie externă, care din păcate a durat mai mult decât ne-am aşteptat. Şi acelaşi lucru pentru achiziţia de tomograf.

După cum ştiţi, noi avem tomografe la companiile municipale, numai că nu e legal să le transferăm la Municipalitate”, a spus primarul general în şedinţa CGMB.

„Va trebui să angajăm nişte specialişti foarte buni”

În aceeași ședință a CGMB, Nicușor Dan a mai declarat că vrea reabilitarea Parcului Cișmigiu. Edilul a recunoscut că pentru reamenajare va fi nevoie de un plan bine pus la punct de specialiști bine pregătiți pentru asta.

„Dacă e să facem o reamenajare, în momentul în care vom avea banii, va trebui să angajăm nişte specialişti foarte buni care să facă un plan.

Specialiști care să dea acestui parc-monument prestigiul pe care trebuie să îl aibă.”, a afirmat Nicuşor Dan.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI