Vești crunte pentru toți românii. Ce este ‘furtuna perfectă’ a scumpirii gazelor din țara noastră

de: Cătălina Burghelea
04 09. 2021

Vești crunte pentru milioane de români! S-a aflat de ce s-au scumpit gazele în țara noastră. Ce nu spune ministrul Energiei, Virgil Popescu, când dă vina pe ruși. Oamenii trebuie să știe asta.

Anunț-șoc pentru toți românii

Scumpirea gazelor în România ar fi cauzată, de fapt, de o „furtună perfectă”. Virgil Popescu, ministrul Energiei, a susținut recent că rușii de la Gazprom sunt de vină pentru creșterea facturilor la gaze din ultima vreme. În realitate, tabloul scumpirilor este mult mai amplu de-atât, fiind cauzate de un cumul de factori care au dus la o „furtună perfectă”.

 ”Referitor la preţurile la gaze…este o creştere pur şi simplu dirijată de către Federaţia Rusă, de către Gazprom, concomitent cu o creștere a consumului”, a precizat ministrul Energiei, Virgil Popescu, în cadrul unei conferințe de presă.

Oficialul român a promis ajutoare pentru 10 milioane de români pentru plata facturilor la gaze, în această iarnă. O altă veste bună furnizată de ministrul din Guvernul PNL ar fi că prețurile vor scădea după darea în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2, un proiect al Rusiei care nu e ocolit de controverse.

Ce este ‘furtuna perfectă’ a scumpirii gazelor

Prețul gazelor naturale la consumatorul final a explodat în primele șase luni din 2021, de 20%, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Însă situația nu este atât de simplă pe cât a lăsat ministrul Energiei să se înțeleagă. Ce este această ‘furtună perfectă’ a scumpirii gazelor din țara noastră.

Gas Release Program a intrat în vigoare în vara lui 2020, ca parte a liberalizării pieței gazelor, elaborat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Printre altele, acest program prevede că producătorii interni sunt obligați să scoată la licitație 40% din producție pe piețele centralizate.

„Unii furnizori au înțeles ca acest program le oferă posibilitatea de a face un profit considerabil și au achiziționat gaze naturale din România pe care le-au exportat în țări ca Ungaria și Austria, în care se aplica prețul tranzacționat pe bursa de la Viena”, a declarat Dumitru Chisăliță, de la Asociația Energie Inteligentă, pentru Spotmedia.

Asta înseamnă că gazele exportate s-au achiziționat pe bază de contracte anuale. Adică la prețurile stabilite în 2020 cu livrare pentru anul în curs, în timp ce importurile sunt achiziționate SPOT, în funcție de cererea imediată, la prețuri mai mari, mai dezvăluie expertul român.

Programul Gas Release a mai avut un efect, și anume creșterea importurilor de gaze. În 2020, România a cumpărat gaze de la Gazprom cu cel mai ridicat preț din UE: de 16,75 euro/MWh, cu aproape 60% peste media statelor europene din regiune. Spre deosebire de alți vecini europeni, țara noastră nu are semnat un contract de furnizare pe termen lung cu gigantul rus. Astfel, România importă gaze doar când producția internă nu acoperă consumul.

S-a pus mare presiune pe România

Toate acestea se întâmplau, de regulă, în timpul iernii. Însă, acum situația s-a schimbat. Gas Release Program a pus presiune pe România să o facă și în prima parte a anului. Un comunicat publicat de Gazprom a scos la iveală un lucru șocant! În perioada ianuarie-august 2021, țara noastră a avut parte de cea mai mare creștere procentuală a achizițiilor, de 344%, față de aceeași perioadă a anului trecut!

„Cererea e mult mai mare decât oferta, într-adevăr – pe de o parte, această situație este generată de declinul natural al zăcămintelor de gaze naturale, dar e exacerbată de faptul că în această vară cantitățile puse pe piață au fost mici, din motivele expuse mai sus. Este o altă cauză care a determinat creșterea prețului la gazele tranzacționate pe bursă”, a precizat Dumitru Chisăliță.