În luna august a anului 2020, într-un cartier bucureștean, liderul Clanului Duduienilor avea să moară, după o altercației cu membrul unui clan rival. Emi Pian deceda pe patul de spital, după ce Emanuel Richard îl înjunghia. La câteva ore de la incident, tânărul era dus în arestul poliției, ulterior fiind dat pe mâna procurorilor. Astăzi situația acestuia s-ar putea schimba, datorită deciziei magistraților de a schimba încadrarea juridică a faptei tânărului Emanuel Richard.
În augusut 2020 Bucureștiul era zgudiut de un scandal fără precedent, în urmă căruia liderul Duduienilor de la acel moment, Emi Pian avea să fie declarat decedat. Scandalul pornea de la un joc de barbut între mai mulți interlopi, printre care și cel care avea să fie acuzat de uciderea lui Emi Pian.
Emanuel Richard, membru al unui alt clan, rival, avea să sară la bătaie cu Emi Pian și alți doi frați ai acestuia. În urma altercației Emanuel Richard îl înjunghie mortal pe Emi Pian, după care fuge de la locul faptei. Ulterior, la câteva ore după, este prins și dus în arestul poliției fiind apoi preluat de procurori și acuzat de omor calificat.
În noiembrie 2021, atât Emanuel Richard, cât și cei doi frați ai defunctului Emi Pian, erau eliberați din arest și puși sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, decizia fiind anunțată de magistrații de pe lngă Tribunalul București:
„Înlocuiește măsura arestării preventive luate fată de inculpații Gheorghe Emanuel Richard, Duduianu Vasile, Duduianu Laurențiu, cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, de la data rămânerii definitive a prezentei încheieri. Dispune punerea în libertate a inculpaților, la rămânerea definitivă a prezentei încheieri, dacă nu sunt arestați sau deținuți în altă cauză.”, eradecizia magistraților.
La început de 2022, într-o nouă înfățișare, magistrații s-ar putea să schimbe încadrarea juridică a tânărului Emanuel Richard, spun surse judiciare, mai ales că acesta și-ar fi recunoscut vina în fața judecătorilor. Aceleași surse spun că până acum încadrarea în acest caz era de omor, dar că ar putea fi schimbată la ”lovituri cauzatoare de moarte”.
Dacă în cazul primei încadrări Emanuel Richard ar fi primit o pedeapsă între 10 și 20 de ani de închisoare, în cel de-al doilea caz, pedeapsa s-ar micșora la o perioadă între 6 și 12 ani de închisoare. Noua decizie ar veni după ce s-au consultat mai multe probe video și audio aduse la dosar, concluzia fiind că Emanuel Richard ar fi acționat în legitimă apărare, mai spun sursele judiciare.
Deși inculpatul a făcut o cerere de punere în libertate, magistrații au dat o decizie negativă în acest sens, justificând, după cum urmează:
„Faptele, presupus săvârșite de inculpat, sunt de natură să provoace o puternică rezonanță în cadrul societății; în consecință, lipsa unei reacții prompte a sistemului judiciar și lăsarea inculpatului în libertate la momentul procesual de față ar induce perturbări ale disciplinei publice, ale respectului față de lege, stimulând temerea colectivă că justiția nu este eficientă împotriva unor fapte periculoase, generând astfel și un sentiment de insecuritate, putând încuraja alte persoane să comită fapte similare”, se arată în motivarea judecătorilor.
Rămâne de urmărit procesul și de văzut dacă magistrații vor schimba sau nu încadrarea în cazul tânărului Emanuel Richard, aflat încă sub control judiciar.