Vești bune pentru toți români! Cum își vor putea cumpăra vechime pentru pensie. Ce trebuie să faci

Vești bune pentru toți români! Cum își vor putea cumpăra vechime pentru pensie. Ce trebuie să faci
Pensii 2020. E cea mai bună decizie a Guvernului.

Pensiile în România sunt subiect de dezbateri electorale, populiste și obiect al multor Ordonanțe de Urgență, ieșite pe bandă rulantă. Chiar dacă un român este sau nu în câmpul muncii, își poate cumpăra anii de pensie, conform noii legislații.

Un tânăr angajat în 2019 poate echivala anii de studii ca vechime la pensie

Așa cum vă relatam zilele trecute legat de pensii, într-un alt articol, un român, în funcție de anii de muncă, își poate cumpăra vechime pentru pensie. Noua OUG care reglementează acest lucru a fost deja dezbătută în ședințele de Guvern. Prin noua OUG există șansa și pentru tinerii angajați de a-și putea echivala anii de studiu. Cei de la AvocatNet, într-o explicație a noilor reglementări, arată care ar fi condițiile pentru un tânăr angajat, de exemplu, în 2019, de a-și echivala anii de studiu.

Vești bune pentru toți români! Cum își vor putea cumpăra vechime pentru pensie. Ce trebuie să faci
Ordonanța de Urgență ce modifică, din nou, legea pensiilor

”Să luăm exemplul unei persoane care a absolvit studiile de licență ale unei facultăți în iulie 2017. Acesta s-a angajat pentru prima oară în iulie 2019. Perioada studiilor de licență este recunoscută automat ca vechime în muncă pentru pensie. Iar perioadele muncite în baza unui contract individual de muncă reprezintă, de asemenea, vechime în muncă pentru pensie. Persoana respectivă va putea plăti retroactiv contribuția la pensie pentru acei doi ani dintre terminarea studiilor și primul loc de muncă, perioadă în care n-a contribuit la sistemul public de pensii (n-a înregistrat vechime în muncă).”, spun cei de la AvocatNet.

Cum își vor putea cumpăra vechime pentru pensie

Așa cum explicam și noi, dacă un angajat dorește să iasă la pensie mai repede, poate să-și adauge ani prin cumpărarea acestora. Poate face asta dacă nu se încadrează în ceea ce privește anii de vechime. Condiția primordială pentru acest demers este acela de a-și plăti contribuțiile care s-ar fi încasat în fiecare lună.

Dacă viitorul pensionar are nevoie de întreaga perioadă de vechime va avea de achitat o sumă mai mare la contribuții. Este vorba de aproximativ 23.000 de lei, sau puțin peste, în contul contribuției sociale pe care ar fi datorat-o dacă ar fi muncit în acei ani.

Vești bune pentru toți români! Cum își vor putea cumpăra vechime pentru pensie. Ce trebuie să faci
Legea pensiilor 2020

Pensiile și calculul pentru un astfel de proces

  • raportarea contribuțiilor la stat se face pe baza salariului minim aferent între anii 2013 – 2018
  • salariul minim aferent anului 2013 era 800 lei, contribuția la stat fiind de 31,3%; conform acestor date angajatul, viitor pensionar ar trebui să plătească 2.900 de lei pentru întreg anul;
  • pentru următorii 4 ani, cu un procent de 26,3%, și slariul minim, aferent anului 2017, totalul de plată ar ajunge la 4.500 lei:
  • pentru 2018, cu un salariu minim de 1.900 lei și cu 25% procentul datorat la cotribuțiile de stat, ar mai trebui să plătească 5.700 lei.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI