Pensiile în România sunt subiect de dezbateri electorale, populiste și obiect al multor Ordonanțe de Urgență, ieșite pe bandă rulantă. Chiar dacă un român este sau nu în câmpul muncii, își poate cumpăra anii de pensie, conform noii legislații.
Așa cum vă relatam zilele trecute legat de pensii, într-un alt articol, un român, în funcție de anii de muncă, își poate cumpăra vechime pentru pensie. Noua OUG care reglementează acest lucru a fost deja dezbătută în ședințele de Guvern. Prin noua OUG există șansa și pentru tinerii angajați de a-și putea echivala anii de studiu. Cei de la AvocatNet, într-o explicație a noilor reglementări, arată care ar fi condițiile pentru un tânăr angajat, de exemplu, în 2019, de a-și echivala anii de studiu.
”Să luăm exemplul unei persoane care a absolvit studiile de licență ale unei facultăți în iulie 2017. Acesta s-a angajat pentru prima oară în iulie 2019. Perioada studiilor de licență este recunoscută automat ca vechime în muncă pentru pensie. Iar perioadele muncite în baza unui contract individual de muncă reprezintă, de asemenea, vechime în muncă pentru pensie. Persoana respectivă va putea plăti retroactiv contribuția la pensie pentru acei doi ani dintre terminarea studiilor și primul loc de muncă, perioadă în care n-a contribuit la sistemul public de pensii (n-a înregistrat vechime în muncă).”, spun cei de la AvocatNet.
Așa cum explicam și noi, dacă un angajat dorește să iasă la pensie mai repede, poate să-și adauge ani prin cumpărarea acestora. Poate face asta dacă nu se încadrează în ceea ce privește anii de vechime. Condiția primordială pentru acest demers este acela de a-și plăti contribuțiile care s-ar fi încasat în fiecare lună.
Dacă viitorul pensionar are nevoie de întreaga perioadă de vechime va avea de achitat o sumă mai mare la contribuții. Este vorba de aproximativ 23.000 de lei, sau puțin peste, în contul contribuției sociale pe care ar fi datorat-o dacă ar fi muncit în acei ani.