Vești bune pentru tinerii fermieri! Guvernul a făcut anunțul acum: ce vor primi de la stat

Vești bune pentru tinerii fermieri! Guvernul a făcut anunțul acum: ce vor primi de la stat
Vești bune pentru tinerii fermieri! Guvernul a făcut anunțul acum: ce vor primi de la stat

Vineri, șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunțat că Guvernul a aprobat o hotărâre prin care tinerii fermieri pot beneficia de o suprafață de până la 50 de hectare, în concesiune, prin Agenția Domeniilor Statului.

Vești bune pentru tinerii fermieri! Guvernul a făcut anunțul acum

„Este vorba de proiectul de hotărâre de guvern pentru modificarea normelor de aplicare la legea privind funcţionarea Agenţiei Domeniilor Statului.

Este un act normativ care permite realizarea unuia dintre programele incluse în Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică al Guvernului condus de domnul prim-ministru Ludovic Orban, respectiv completarea programului de instalare a tinerilor fermieri, pe lângă subvenţiile acordate din fonduri europene, acordarea facilităţii acestor tineri fermieri de a beneficia de o suprafaţă de până la 50 de hectare, concesionată din proprietatea statului, aflate în proprietatea statului prin Agenţia Domeniilor Statului.

După adoptarea acestui proiect de hotărâre de guvern, practic, Ministerul Agriculturii va putea implementa programul de instalare a tinerilor fermieri cu teren concesionat de la stat de până la 50 de hectare „, a precizat Ionel Dancă, de la Palatul Victoria.

Alt sprijin pentru tinerii fermieri

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a lansat în luna iulie sesiunea de primire a solicitărilor de finanţare pentru submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Sesiunea se desfăşoară în intervalul 15 iulie, ora 9:00 – 15 octombrie 2020, ora 16:00 sau până la epuizarea fondurilor alocate acestei sesiuni.

Fondurile totale disponibile prin submăsura 6.1 pentru sesiunea din 2020 sunt în valoare de 43.022.207 euro, din care 20.000.000 euro reprezintă alocarea pentru tinerii fermieri din diaspora. De altfel, este prima dată în acest exerciţiu financiar, 2014 – 2020, când există o alocare distinctă pentru tinerii fermieri din afara graniţelor ţării.

De altfel, sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil și are o valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro în funcţie de dimensiunea exploataţiei agricole. Dimensiunea exploataţiei agricole se poate calcula şi prin aplicaţia pusă la dispoziţia publicului pe pagina de internet a AFIR – http://so.afir.info/.

Cererile de finanţarea se realizează potrivit Ghidului solicitantului şi anexelor aferente acestuia, care sunt disponibile gratuit pe www.afir.info, la secţiunea „Investiţii PNDR” în pagina dedicată submăsurii 6.1. Depunerea documentaţiei se realizează on-line, pe pagina oficială de internet a Agenţiei.

De menționat este că depunerea cererilor de finanţare se poate opri înainte de termenul limită (15 octombrie 2020, ora 16:00), dacă valoarea publică totală a proiectelor depuse, care au un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate, va atinge plafonul de 150% din alocarea sesiunii. AFIR spune că în primele 5 zile calendaristice ale etapelor de depunere nu se aplică această prevedere, iar sesiunea rămâne deschisă chiar dacă suma alocată a fost epuizată.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI