Vești bune pentru studenții care merg cu trenul. Ministrul Educației a făcut anunțul aseară

Vești bune pentru studenții care merg cu trenul. Ministrul Educației a făcut anunțul aseară
Ministrul Educației susține gratuitatea pentru studenți

Mărul discordiei a fost abrogarea legii care acorda gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri. Justificarea premierului pentru acest demers a fost că în alte state acest lucru nu mai există. În cele din urmă s-a ajuns la un acord, astfel că studenții vor primi totuși gratuitate, dar 50%. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu refuza propunerea șefului său de cabinet, pledând pentru menținerea gratuităților.

Ministrul Educației susține gratuitatea pentru studenți

Subiectul gratuităților acordate studenților a generat polemici aprinse, atât în Parlament, cât și în spațiul public. Până ieri toți studenții aveau gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

Noua propunere legislativă a guvernului Cîțu excludea definitv acest beneficiu. În contrapunct Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că nu este de acord cu propunerea șefului său de cabinet, susținând existența acestor gratuități.

„Da, eu voi vota, îmi voi exercita dreptul de vot. Da, sunt convins că această propunere ar putea să treacă. Ea prevede un număr de 12 călătorii dus-întors între localitatea de domiciliu şi universitate.

Călătorii care să se facă, bineînţeles, pe durata anului universitar, la care să se adauge reducerea standard de 50% pentru întreg anul calendaristic fără limită de călătorii”, a afirmat Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.

Reduceri de 50% pentru studenți, în anumite condiții

După negoiceri între guvernanți și preprezenntații SNCFR s-a ajuns totuși la un compromis ce va fi stipulat într-un nou cadrul legal. Premierul anunța la finele ședinței de la Palatul Victoria că, în cele din urmă, studenții vor beneficia de o reducere de 50% la transportul local în comun, cu metroul, la transportul intern auto, feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi transport intern naval.

„Un alt subiect care a fost dezbătut și este în Ordonanța de Urgență. Este vorba despre acea gratuitate introdusă de PSD în 2017 pentru transportul studenților. Se modifică și se revine la 50%. Eu nu văd aici un capăt de țară. În Belgia studenții au până în 50% reducere putând să aleagă într-o gamă largă de oferte.  În Bulgaria studenții până în 26 de ani au 50% reducere, în Cehia elevii și studenții între 18 și 26 de ani au reducere de 75%.

În Croația studenții au reducere de 50% la un număr nelimitat de călătorii, în Finlanda 30%, studenții și elevii au reducere în Franța de 50% reducere în transportul feroviar. În Regatul Unit contra unei sume de 30 de lire poate fi achiziţionat un card în baza căruia tinerii între 16 şi 25 au reducere 33%, în Ungaria reducerea e de 50%”, a afirmat premierul.