Vești bune pentru șoferii din România. Ce vrea PSD să facă

Vești bune pentru șoferii din România. Ce vrea PSD să facă
Marcel Ciolacu și PSD propun noi măsuri sociale

Ultimele zile au adus pe scena politică noi tensiuni în sânul coaliției de guvernare. De-o parte a acestei alianțe sunt aduse acuzații dure, unele dintre ele îndreptate spre Ministerul Muncii. De cealaltă parte, PSD vine cu noi propuneri de măsuri sociale, măsuri menite să mai scadă povara prețurilor la gaze și energie. În același timp, Marcel Ciolacu dorește o scădere a accizelor la carburanți, și o cotă de TVA mult mai mică. Contrele din sânul coaliției de guvernare par din ce în ce mai intense. Amenințările sunt și ele în prim plan.

Marcel Ciolacu și PSD propun noi măsuri sociale

Măsurile sociale luate până în prezent, deși anunțate ca o soluție de criză, se pare că nu au avut efectul scontat. Așa că, pe fondul eșecului acestor măsuri, au apărut tensiunile în coaliția de guvernare. Parte din vină o au și insistențele PSD și ale liderului, Marcel Ciolacu, de a majora pensiile, partenerii din PNL spunând că de fapt sunt minciuni și că vor să strice imaginea PNL.

Astăzi, liderul PSD Marcel Ciolacu a anunțat un nou pachet de măsuri menite să mai scadă povara prețurilor la gaze și energie. Pe lângă asta, liderul PSD anunță și propunerile privind accizele la carburanți. Dar și scăderea cotei TVA la factura finală pentru consumatori.

„Am cerut ministrului de Finanțe, domnului Câciu, o simulare ce înseamnă acciza la carburant și cât este componentă din preț. S-a ajuns la 7 lei la motorină, mi se pare, ca și efect la scumpirea energiei. Cred că o intervenție pe perioadă limitată la înjumătățirea accizei ar avea și un efect benefic asupra inflației, pentru că a doua mare problemă după scumpire este inflația.

Din calculele făcute de domnul ministru, ar scădea prețurile cu 1,2 lei. Pe o perioadă vedem în funcție de cum suportă bugetul de stat. Știm foarte bine că prețul la carburanți are un efect pe linie, pe orizontală, la celelalte produse. Intervii la energie și după aia vii pe carburant, astfel încât să nu se mai ducă la un alt lanț de scumpiri. Mâine o să merg cu propunerea și cu cifrele”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Florin Cîțu îl ia pe „nu” în brațe

Liderul Senatului, și al PNL, Florin Cîțu l-a cam luat pe „nu” în brațe. Mai ales când vine vorba de propunerile făcute de PSD. După declarația lui Marcel Ciolacu, președintele Senatului a decis să nu comenteze prea mult, spunând că „Aici e nevoie de experţi, să calculeze, să ne spună dacă se va materializa într-un preţ mai mic la pompă.”

„Toţi avem idei, soluţii, dar e bine să fie structurate. Guvernul are toate cifrele, ştie exact cât este execuţia bugetară, ştie exact cât poate să mai întindă, în ce direcţie. Apoi, trebuie prioritizat, ce putem face cu aceşti bani. Noi spunem că trebuie investiţi. Dacă este spaţiu fiscal să reducem şi acciza la carburanţi, să facem şi alte măsuri care temporar ar ajuta, foarte bine.

(…) Dacă oricum preţul nu scade, cererea există, s-ar putea să vedem că reducerea accizei nu se transferă într-un preţ mai scăzut. Aici e nevoie de experţi, să calculeze, să ne spună dacă se va materializa într-un preţ mai mic la pompă. M-am uitat dimineaţă pe preţul petrolului. (…) A crescut preţul barilului, urma să se vadă şi la pompă. Să vedem cum putem. ”, a afirmat Florin Cîţu, astăzi, la Senat.

Rămâne să vedem care vor fi concluziile după discuțiile de mâine dintre Marcel Ciolacu, Florin Cîțu, și miniștrii de resort, și dacă măsurile sunt aplicabile sau nu.