Veşti bune pentru românii care locuiesc în Germania. Primesc bani în plus de la stat, ce pot plăti cu ei

de: Ștefan R. Apostol
10 02. 2023

Veşti bune pentru românii care locuiesc în Germania! În urma crizei energetice genralizate în toate statele europene, a fost nevoie clară de intervenția guvernelor prin subvenții pentru plata facturilor la căldură. În acest context, recent, Germania a anunțat că pregătește subvenții pentru energie pentru tot anul 2023, care se ridică la aproximativ 99 de miliarde de euro pentru noua schemă de sprijin pentru energie. Informațiile sunt veşti bune pentru românii care locuiesc în Germania.

Germania pregătește un pachet de subvenții pentru energie pentru 2023

Guvernul federal din Germania a anunțat un sprijin pentru prețurile la electricitate, gaz și încălzire pentru gospodăriile private și companii pentru tot anul 2023 și, posibil, pentru perioada următoare.

Pentru consumatorii casnici și IMM-uri, plafonarea prețului la gaze se va aplica de la 1 martie 2023, iar o cotă de 80% din consumul de gaze naturale va fi fixată la 12 cenți pe kilowatt oră.

Prețul plafonat pentru energie termică este de 9,5 cenți pe kilowatt oră, iar pentru restul consumului trebuie plătit prețul normal al pieței. În martie 2023, consumatorii vor primi o sumă unică de scutire retroactivă pentru lunile ianuarie și februarie.

Plafonarea prețului la gaze pentru industrie a fost introdusă din ianuarie 2023. În 2021, consumatorii industriali au primit de la furnizorii lor 70% din consumul de gaze naturale, la un preț garantat de 7 cenți pe kilowatt/oră.

Pentru consumul de energie termică, prețul a fost plafonat la 7,5 cenți pe kilowatt oră, tot pentru 70% din consumul din 2021. Pentru restul consumului, industria a plătit, de asemenea, prețul obișnuit al pieței.

Germania mai anunță că în acest pachet de subvenții, companiile cu un consum anual mai mare de 30.000 de kilowați oră, plafonul de preț este de 13 cenți pe kilowatt oră, la care se adaugă taxele de rețea, impozitele, taxele și suprataxele. Acest lucru se aplică la o cotă care se ridică la 70% din consumul istoric.

Vezi și: Europa rămâne fără gaz? Riscul unei crize de gaze naturale, major în această iarnă

Veşti bune pentru românii care locuiesc în Germania. Modificări ale cotei de TVA în 2023

Urmând tendința de modificare a cotelor de TVA pentru a combate creșterea recentă a inflației și dificultățile economice, Germania a nunțat următoarele măsuri, după cum urmează.

Reducerea temporară a cotei de TVA la 7 % pentru livrările de energie, reducerea se referă la livrările de gaze și gaze naturale și biogaz, prin intermediul rețelei de gaz și livrările de căldură prin intermediul unei rețele de încălzire.

Cota redusă de TVA se aplică de la 1 octombrie 2022 până la 31 martie 2024. Această măsură este însoțită de reglementări pentru a simplifica punerea în aplicare a cotelor reduse în perioada convenită, conform presei din Germania.

Gospodăriile care se încălzesc cu păcură, gaz lichid sau peleți de lemn vor beneficia de o reducere retroactivă. În prezent, guvernul federal și landurile sunt în curs de a conveni asupra unei subvenții suplimentare pentru costurile de încălzire.

Aceasta se poate ridica până la 2000 de euro. Din cauza crizei energetice, guvernul federal a inițiat diverse măsuri pentru a ușura povara asupra populației. Printre acestea se numără frâna de preț la electricitate și gaz.

De asemenea, vor fi acordate ajutoare pentru gospodăriile care se încălzesc cu păcură, peleți de lemn sau gaz lichid. Potrivit centrului de consiliere a consumatorilor, reglementările exacte sunt încă în curs de negociere cu statele federale.

Consumatorii care nu beneficiază de frânarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, deoarece se încălzesc cu păcură, peleți de lemn sau gaz lichid, vor primi o reducere financiară retroactivă. Potrivit organizației de consumatori, plata se va face prin intermediul statelor federale.

Cu toate acestea, acest lucru nu se va întâmpla în mod automat; facturile corespunzătoare pentru achizițiile de combustibil pentru încălzire efectuate între ianuarie și decembrie 2022 trebuie depuse la o agenție de stat.

Germania acordă subvenții de până la 2000 de euro

Cu toate acestea, nu se știe încă cum anume se va face acest lucru și când va fi transferată subvenția. Gospodăriile ar trebui să aibă posibilitatea de a primi o subvenție de până la 2000 de euro. Cei ale căror facturi sunt de două ori mai mari decât vor fi în 2021 vor fi eligibili.

Statul va plăti atunci 80% din ceea ce depășește dublul costurilor, „atâta timp cât este vorba de cel puțin 100 de euro”, potrivit centrului de consiliere a consumatorilor. Nu se știe încă când va începe procesul de depunere a cererilor. Guvernul federal și cel de stat sunt începând de marți, 7 februarie 2023, în proces de coordonare.

Măsurile de sprijin energetic anunțate de Germania au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023 și vor dura până în aprilie 2024, iar valorea totală se ridică la 99 de miliarde de euro, împărțite între 56 de miliarde de euro pentru subvenționarea gazelor fosile și a încălzirii urbane și 43 de miliarde de euro pentru electricitate.

Subvenția pentru electricitate plafonează prețul energiei electrice pentru gospodării și întreprinderi mici cu un consum anual de până la 30.000 de kilowați oră la 40 de cenți pe kilowatt oră. Aceasta se aplică pentru o cotă care se ridică la 80% din consumul istoric, care este de obicei consumul din anul precedent.

Peste cota redusă se aplică prețurile obișnuite la energia electrică. Plafonarea prețului energiei electrice a intrat în vigoare pentru toți consumatorii de energie electrică la începutul anului 2023 și va fi aplicată pentru întregul an 2023, iar Camera a declarat că este probabilă o prelungire până în aprilie 2024.

Acestea vor fi aplicate retroactiv, deoarece legile vor intra în vigoare până în martie 2023 din cauza complexității de a le impermeabiliza din punct de vedere juridic și de a susține obiectivul lor mai mare. „Sistemul trebuie să garanteze că economiile de gaze naturale sunt de cel puțin 20% față de anul trecut.”, declara vicecancelarul Robert Habeck.

În octombrie, experții au recomandat ca aceste întreprinderi să poată vinde contingentul de gaz alocat – ceea ce a stârnit indignare în cercurile din Berlin. Scholz s-a pronunțat împotriva permiterii revânzării, în timp ce vicecancelarul Robert Habeck a pledat în favoarea acesteia.