Încă de la intrarea în Parlamentul României, actuala coaliție politică, PNL – USR PLUs – UMDR, a negociat la sânge fiecare funcție importantă. De la șefia celor două instituții media de stat și până la funcția Avocatului Poporului. La alcătuirea actualei guvernări, la fel. S-au negociat la sânge funcțiile din guvernul condus de Ludovic Orban și, ulterior, de Florin Cîțu. Renate Weber, care a ocupat funcția de Avocat al Poporului, este victima acestor negocieri, pe de-o parte, dar și o doleanță enunțată de UDMR.
Revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului este îndreptată nu doar împotriva ei, ci este un atac asupra instituției în ansamblu. Este un atac împotriva independenței acesteia, o amenințare și o intimidare pentru toți deținătorii de mandate viitoare, spun unii analiști politici.
Decizia de demitere ar fi venit după prezentarea rapoartele anuale ale instituției Avocatul Poporului. Aceste rapoarte au fost supuse votului în Parlament. Decizia comisiilor a fost de respingere a acestor rapoarte. Analiștii politici spun că decizia oferă un pretext pentru demitere, chiar dacă actul însuși de supunere a rapoartelor Avocatului Poporului la vot depășește cadrul legal.
În spatele acestei decizii și scandal stau de fapt negocierile duse de cele trei formațiuni politice din coaliția parlamentară și de guvernământ. Conform surselor UDMR și-a exprimat intenția de a nominaliza un reprezentat al formațiunii pentru această funcție, încă din prima zi a coaliției. Candidatul pentru funcţia de Avocat al Poporului propus de UDRM este Fabian Gyula, de altfel singurul care și-a depus și candidatura.
După anunțul demiterii Renate Weber a decis să se adreseze instanței, dând în judecată cele două camere ale Parlamentului României. Astăzi Curtea Constituțională a României a mai dat o decizie care vine să șubrezească decizia parlamentarilor. Conform CCR, decizia de demitere a doamnei Renate Weber este neconstituțională, după ce PSD a depus sesizarea. Demersul acesteia la instanța de judecată va avea prima înfățișare vineri, 2 iulie, de la ora 12.00.
Legat de decizia CCR, liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat că se va ține cont de această decizie în Camera Deputaților, nefiind de acord cu ceea ce CCR a enunțat pe această temă. Astăzi la Parlament Ludovic Orban a mai reiterat decizia de a nu o susține pe Renate Weber în funcția de Avocat al Poporului.
„Cu siguranţă va trebui să ţinem cont de decizia CCR, chiar dacă e o Curte Constituţională condusă de Dorneanu, care a dat atâtea decizii care nu au nici o legătură cu Constituţia.
Depinde ce hotărăşte CCR. Nu pot să anticipez. Deci aşteptăm.”, a declarat Ludovic Orban astăzi.