Vești bune pentru părinții elevilor din România. Ce se întâmplă în perioada suspendării școlilor

de: Năstase Mirabela
26 10. 2021

âSunt vești bune pentru părinții elevilor din România. Iată ce se întâmplă pe perioada suspendării cursurilor. Guvernul a hotărât ca prin Ordonanţa 110/2021, pentru acest an şcolar să fie acordat acelaşi tip de sprijin pentru părinţi, cel care a fost în vigoare în 2020, în contextul pandemiei de coronavirus.

Vești bune pentru părinții elevilor din România

De menționat este că părinții care trebuie să rămână acasă cu copiii în perioada cursurilor online pot să beneficieze de zile libere plătite. Potrivit autorităților române, angajatorul este obligat să acorde zile libere pe durata desfăşurării online a cursurilor doar unuia dintre părinţi. Măsura este valabilă numai în cazul familiilor ce au copii mai mici la 12 ani sau copii cu dizabilități de până la 26 de ani înscriși într-o școală sau într-o unitate de educație timpurie antepreșcolară.

”Pentru a nu crea dificultăți suplimentare celor care au nevoie de sprijinul statului, vom solicita dezbaterea în regim de urgență a proiectului și, implicit, aprobarea cât mai rapida a acestei modificări”, arată un comunicat.

Apoi, părintele sau reprezentantul legal al copilului cu handicap și părintele care are în îngrijire un adult cu grad de handicap grav ce beneficiază de servicii de zi, a căror activitate a fost limitată sau suspendată din cauza pandemiei, va beneficia de zile libere plătite.

De menționat este că nu are dreptul la zile libere plătite părintele aflat în concediu pentru creşterea copilului, asistentul personal al unuia dintre copiii aflaţi în întreţinere, părintele care este în concediu fără plată sau de odihnă, cel care are contractul de muncă suspendat ca urmare a întreruperii temporare a activităţii angajatorului şi care nu realizează venituri impozabile.

Ce se întâmplă dacă angajatorul nu aprobă cererea de acordare a zilelor libere

Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă care se acordă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare.

Indemnizaţia este în sumă brută. Ea este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, dar şi plăţii contribuţiei asiguratorii pentru muncă. În plus, angajaţii sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională şi personalul din unităţile sanitare publice beneficiază de zilele libere, la cerere, numai cu aprobarea angajatorului.

Dacă angajatorul nu aprobă cererea de acordare a zilelor libere, părintele are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în valoare de 75% din salariul de bază/salariul de funcţie/solda de funcţie corespunzătoare unei zile lucrătoare.