15 oct. 2021 | 11:08

Probleme majore în Italia, după ce certificatul covid a devenit obligatoriu la locul de muncă. Amenzi uriaşe şi suspendări ale salariului

Sănătate
Probleme majore în Italia, după ce certificatul covid a devenit obligatoriu la locul de muncă. Amenzi uriaşe şi suspendări ale salariului
Italia prima țară din Europa care solicită angajaților să aibă certificat COVID

În septembrie Italia devenea prima țară din Europa care solicită tuturor angajaților să aibă permis de sănătate COVID. Guvernul italian aproba măsura care face obligatorii certificatele digitale de vaccin atât pentru sectoarele economice publice, cât și pentru cele private. Obligația a început de astăzi, 15 octombrie, și va rămâne în vigoare până la sfârșitul anului.

Italia prima țară din Europa care solicită angajaților să aibă certificat COVID

Italia a introdus restricții radicale care vor impune tuturor angajaților. Decizia este atât în sectorul public, cât și din cel privat. Toți sunt obligați să aibă un certificat verde covid.

Certificat arată dacă oamenii au fost vaccinați, au fost testați negativ sau au fost recuperați din covid-19. Miscarea afectează 23 de milioane de angajați și va fi în vigoare începând de astăzi, 15 octombrie, și până pe 31 decembrie, când expiră starea de urgență din Italia.

Guvernul italian solicită un certificat verde covid pentru toți lucrătorii

Începând de astăzi, certificatul verde covid va fi obligatoriu pentru toți angajații. Se vor confrunta cu amenzi puternice sau cu suspendare fără plată pentru încălcarea noilor reguli.

După cinci zile libere din cauza lipsei certificatului, absența angajaților va fi considerată „nejustificată”. Acest lucru va duce la suspendarea angajatului și plata înghețată, dar cu toate acestea nimeni nu poate fi concediat.

Cei care ignoră restricțiile și merg la locul de muncă fără un certifcat verde riscă amenzi cuprinse între 600 și 1.500 de euro, spun autoritățile din Italia. Companiile care nu reușesc să efectueze controale riscă amenzi cuprinse între 400 și 1.000 de euro.

Cum se obține certificatul digital covid din Italia și cum funcționează

Angajații nevaccinați pot intra în continuare la locul de muncă, dar numai dacă sunt supuși unui test covid la fiecare 48 de ore la un cost fix de 15 euro. Domeniul de aplicare al certificatului verde continuă să fie extins în încercarea de a stimula campania de vaccinare din Italia.

Acum Italia se apropie de ținta sa de a vaccina 80% din populația cu vârsta peste 12 ani, aproape atinsă la sfârșitul lunii septembrie. Oponenții acestei mișcări spun că aceasta înseamnă vaccinarea forțată pe ușa din spate.

De cealaltă parte, premierul Mario Draghi spune că ultimul decret este conceput pentru a ajuta Italia să „continue să se deschidă”.

Demonstrații pe străzil. Angajații din Italia protestează împotriva măsurii obligatorii

Sute de oameni, strigând „fără certificat verde” și „libertate”, defilează pe străzile din Livorno. În acest moment demonstrațiile sunt pașnice, spune Corriere Della Sera. Nu sunt raportate probleme critice în portul orașului toscan.

Un grup de manifestanți al Coordonării Portului din Genova a mers la poarta portului din San Benigno cu intenția de a bloca intrarea camioanelor, mai spune publicația italiană. În toată Italia, odată cu intrarea în vigoare a acestei măsuri, angajații de la stat sau din mediul privat, au ieșit în stradă să protesteze.

În ultimele zile au avut loc conflicte dure între carabinerii italieni și diferite grupuri de manifestanți. Unele dintre ele de extremă dreapta. Deși Italia este acum sub asdeiul protestelor, premierul italian spune că nu va renunța la această măsură.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Capital.ro
Situația în care șoferii care produc un accident rutier pot pleca de la locul faptei | Momentul când trebuie raportat un accident
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
VEȘTI bune de la Guvern. Cine beneficiază de PENSIE înainte de termen
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro