Vești bune pentru milioane de români. Ce analize importante își pot face gratuit în 2021

Vești bune pentru milioane de români. Ce analize importante își pot face gratuit în 2021
Ce analize gratuite sunt in acest an

O să fie înființat un registru național pentru evidența persoanelor cu boli și afecțiuni alergice. Acestea sunt cuprinse într-o lege nouă, care este promulgată de către președintele Klaus Iohannis.

Vești bune pentru milioane de români

Persoanele care suspectează că au alergii, dar și cele confirmate cu acest tip de afecțiuni o să aibă o serie de beneficii, chiar și posibilitatea să-și facă analize și teste gratuit.

Această lege se va aplica de luna viitoare, iar decontarea o să se facă prin intermediul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, la recomandarea medicului alergolog.

Această lege promugată de către președintele Klaus Iohannis o să se aplice pentru următoarele boli și afecțiuni alergice: astm bronșic, rinită alergică, alergie alimentară, rinoconjunctivita alergică, dermatită alergică și anafilaxie. Actul normativ stabilește că minorii ce prezintă risc de șoc anafilactic o să primească, anual, și în mod gratuit, o doză de adrenalină pentru autoinjectare.

Ce sunt alergiile

Alergiile sunt reacții exagerate ale organismului, după intrarea în contact cu anumite substanțe din mediul înconjurător. Sistemul imunitar al persoanelor care sunt predispuse la alergii tratează aceste substanțe ca fiind străine și acționează împotriva lor, declanșând un răspuns imun. Ele poartă numele de alergeni și pot să pătrundă în organism prin inhalare, ingerare ori prin contactul cu pielea. Alergiile au manifestări neplăcute și pot să afecteze activitățile zilnice și dispoziția.

La capitolul alergeni este și polenul ce se inhalează și care este prezent în unele tipuri de iarbă, precum cea neagră, în unii copaci, dar și în buruieni, precum ambrozia. Polenul este transportat de vânt, așadar el se poate inhala, iar organismul tău poate să declanșeze o reacție alergică.

Mai întâlnim și acarieni, care se găsesc peste tot: în lenjeriile de pat, în în covoare, pe mobilă, pe pielea noastră și poți avea contact cu ei în fiecare zi, deși nu îți dai seama. Ei ne ajută, deoarece se hrănesc cu celulele moarte ale corpului nostru, dar pot să provoace, în același timp, și alergii. De asemenea, în funcție de organismul pe care îl ai, este probabil ca prezența unor animale aflate în preajmă să declanșeze alergii. Astfel, proteinele din pielea, părul, saliva și urina lor sunt alergeni, însă același efect îl pot avea solzii sau veninul de albine. Și alimentele pot da alergii. Organismul are reacții exagerate când dă peste proteine din acestea și produce histamine, ce au ca rezultta inflamarea anumitor zone ale corpului. Alimentele care pot să provoace alergii sunt: ouăle, laptele, arahidele, crustaceele, soia și grâul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI