Vești bune pentru elevi, necazuri pentru profesori. Ce se va întâmpla cu cadrele didactice, după ce se vor reduce orele din programa școlară
Vin vești bune pentru elevi, dar cam triste pentru cadrele didactice! În timp ce școlarii se bucură de mai puține ore, după ce s-a anunțat scurtarea orelor de curs în cadrul programei școlare, profesorii sunt cei care au cel mai mult de suferit. Ce veste au primit aceștia?
Vești bune pentru elevi, dar și nu pentru profesori, după reducerea orelor din programă
Elevii ar putea să stea mult mai puțin la școală, dat fiind noul anunț care vizează scurtarea orelor din programa școală. Elevii ar putea să stea mult mai puțin la școală, dat fiind noul anunț despre scurtarea orelor din programa școlară. Parlamentarii au votat recent un proiect de lege care stabilește clar numărul mediu de ore pentru cele trei cicluri din învățământ. Din păcate, schimbarea ar putea să lase în jur de 20 de mii de profesori fără loc de muncă, conform sindicaliștilor. Proiectul aferent revine la numărul de ore de curs stabilit de Legea Educației în anul 2011, lege care a fost modificată ulterior. Până la momentul acesta, se referea la un număr minim și maxim. În acest context, elevii vor sta la școală 20 de ore pe săptămână, în medie, la clasa primară, față de cele 22 de ore din prezent. Cei de la gimnaziu vor avea mai puțin de 25 de ore, față de cele 34 de acum, iar liceenii vor sta doar 30 de ore pe săptămână, potrivit inițiativei legislative.
„Dacă această modificare va fi transpusă în Legea Educației Naționale, vom vorbi de reduceri de aproximativ 15.000 – 20.000 norme. Nu putem evalua beneficiul elevilor, în lipsa unui studiu de impact”
Comunicat al Uniunii Sindicatelor Libere din Învațamântul Preuniversitar Iași
Ce spun experții în educație?
Profesorii care se gândesc la faptul că-și pot pierde locul de muncă nu trebuie să-și facă deocamdată griji, Experții în educație indică faptul că se pot găsi soluții fără ca profesorii să iasă din sistem, mai ales într-un număr atât de mare.
„Măsura e binevenită, dar trebuie să se intervină pe programa școlară, altfel, aceste ore se vor desfășura pe repede înainte, vom vorbi doar despre predare și evaluare, fără instruire și învățare, ceea ce ar fi foarte, foarte grav”, spune Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.