Veste excelentă pentru elevii claselor I-VIII. Numărul de ore a fost redus. Cât se va sta la școală

Veste excelentă pentru elevii claselor I-VIII. Numărul de ore a fost redus. Cât se va sta la școală

Senatul României a venit cu o veste excelentă pentru elevii claselor I-VIII. Numărul de ore a fost redus. Cât vor sta la școală micuții?

Numărul de ore a fost redus pentru elevii claselor I-VIII

Senatul României, în calitate de cameră decizională, a votat, luni, 21 octombrie, un proiect propus de Liviu Pop, parlamentar PSD, prin care este stabilit numărul de ore pentru cele trei cicluri din învățământul preuniversitar. Practic, Pop a făcut ca Legea Educației să revină la forma inițială promovată de Daniel Funeriu, înainte să fie schimbată de Ecaterina Antronescu.

Cât despre curiozitatea supremă a micuților, proiectul legislativ votat marți prevede ”în medie” 20 de ore pe săptămână în clasele I-IV (comparativ cu 19-22 de ore în prezent), 25 de ore la gimnaziu (comparativ cu 26-34 în prezent) și 30 la liceu. De aceea, proiectul parlamentarului PSD nu hotărăște un număr maxim de ore, după cum prevedea Legea 1 din 2011, ci o ”medie”, lăsând, astfel, loc unei interpretări. Așadar, legea trecută luni de Parlament prevede ”în medie” 20 de ore, și nu ”maximum”, cum era în 2011 în lege, conform edupedu.ro.

Proiectul de lege

Proiectul votat luni, 21 octombrie, care modifica Legea 1/2011 a Educației arată că numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ este următorul:

Veste excelentă pentru elevii claselor I-VIII. Numărul de ore a fost redus. Cât se va sta la școală
Proiectul de lege votat în data de 21 octombrie
  • în medie 20 de ore pe săptămână la învățământul primar (4 ore/zi)
  • în medie 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial (5 ore/zi)
  • în medie 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal (6 ore/zi).

Certitudini

În acest moment, numărul de ore în ciclurile primar și gimnazial variază de la o clasă la alta. Cert este că modificarea legii va reduce numărul de ore la ciclul gimnazial în condițiile în care, acum, la clasa a V-a, numărul de ore este de 26 și crește treptat până în clasa a VIII-a, unde se ajunge la minim 31. În final, stabilirea unei medii de 25 de ore va face ca numărul orelor pentru învățăceii de la clasele V-VIII să scadă în mod cert.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI