Vești bune de la Pfizer în pandemie. Ce testează împotriva covid-19, de săptămâna aceasta

de: Năstase Mirabela
24 03. 2021

Marți, Pfizer a anunțat că a început faza preliminară a testării în Statele Unite ale Americii a unui medicament antiviral împotriva noului coronavirus, ce se administrează pe cale orală și care ar putea fi prescris pacienților încă de la primele semne de infectare, conform Reuters.

Vești bune de la Pfizer în pandemie

Producătorul de medicamente, cel care dezvoltat primul vaccin anti-Coronavirus, autorizat în SUA și UE împreună cu BioNTech, a spus că potențialul medicament antiviral a indicat activitate puternică împotriva  SARS-COV-2, virusul ce produce coronavirus, în timpul testelor de laborator.

Tratamentul candidat, numit PF-07321332, este un inhibitor de proteză care ar împiedica replicarea virusului în celule. Conform companiei, inhibitorii de protează au fost eficienți și în tratarea altor agenți patogeni virali, cum ar fi HIV și virusul hepatitei C, singuri, dar și în combinație cu alte antivirale.

De altfel, Pfizer este de părere că această clasă de molecule poate să ofere tratamente bine tolerate împotriva noului coronavirus, întrucât trtamentele comercializate la ora actuală  și care funcționează pe aceleași linii, nu au raportat probleme de siguranță. Compania mai studiază și un candidat antiviral administrat intravenos, într-o testare aflată în stadiu incipient la pacienții spitalizați, cu coronavirus.

„Împreună, cei doi (candidați administrați pe cale orală și intravenoasă) au potențialul de a crea o paradigmă de tratament care să completeze vaccinarea în cazurile în care boala totuși apare”, a spus medicul-șef Pfizer Mikael Dolsten.

În prezent, unicul medicament aprobat de SUA pentru tratamentul COVID-19 este Remdesivirul de la Gilead Sciences.

Bilanț coronavirus în România

Până marți, 23 martie 2021, alte 6.149 de cazuri de COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore în România. Bilanțul a ajuns la 906.007 de îmbolnăviri, potrivit datelor furnizate ieri de Grupul de Comunicare Strategică. În noaptea de 22 înspre 23 martie au decedat alte 174 de persoane, iar la terapie intensivă sunt internați 1.367 de pacienți – un record absolut.

În intervalul 22.03.2021 (10:00) – 23.03.2021 (10:00) au fost raportate 174 de decese (96 bărbați și 78 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și București.

Dintre aceste decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 5 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 12 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 49 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 57 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 49 decese la categoria de peste 80 de ani. 163 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 2 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 9 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.