Vestea zilei pentru toate firmele din România. Cât va costa energia electrică în 2023 la Hidroelectrica

de: Stan Nicu
02 01. 2023

Este vestea zilei pentru toate firmele din România după ce s-a anunțat cât va costa energia electrică în 2023 la Hidroelectrica. Firmele din România au avut un an greu din cauza scumpirilor energiei electrice, astfel că foarte multe s-au închis, în timp ce multe dintre acestea au trebuit să facă economii drastice.

Hidroelectrica a anunțat prețul curentului electric pentru firme. Promite cel mai mic preț din piață

Compania energetică de stat Hidroelectrica, un jucător important pe piața de furnizare de energie electrică, anunță că va oferi cel mai mic preț de pe piață pentru firmele din România.

Prețul oferit firmelor va fi chiar mai mic decât cel plafonat de către stat.

Ce tarife are Hidroelectrica pentru persoanele juridice

Astfel, Hidroelectrica le-a propus clienților persoane juridice, adică companiilor, care vor să se mute la companie în acest an un preț de furnizare de 0,70253 lei/kWh, la care se adaugă taxe.

În 2022, Hidroelectrica le oferea acestui segment de clienți un preț de 2,5 lei/kWh.

Prețurile Hidroelectrica oscilează în funcție de zonă

În acest fel, prețul total al energiei facturate va oscila între 1,20 lei/kWh în zona București, Giurgiu, Ilfov, la 1,28 lei/kWh în zona Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman, Vâlcea.

De asemenea, compania nu a anunțat că ar exista vreun prag în ceea ce privește consumul până la care să se aplice prețul anunțat.

Când este valabil prețul anunțat de Hidroelectrica

În plus, prețul energiei electrice active va fi fix pe o perioadă de 1 an. Oferta este valabilă, conform Hidroelectrica, pentru contractele încheiate în perioada 01.01.2023 – 30.06.2023.

Astfel, prețul oferit de Hidroelectrica pentru companii este mai mic decât prețul maxim plafonat impus de stat pentru firme, de 1,3 lei/kWh.

Firmele au obligația să constituie garanţia financiară

Cu această ocazie, Hidroelectrica reamintește însă că firmele au obligația să constituie garanţia financiară. Astfel, garanția financiara se va constitui pentru o perioadă de 3 luni.

Valoarea acestei garanții este compusă din produsul dintre prețul de contract (cu TVA) și cantitatea estimată pe cele trei luni. Aceasta va fi emisă obligatoriu în maxim cinci zile de la semnarea contractului de ambele parți cu valabilitate pe durata contractului plus 2 luni.

Ce cotă de piață are Hidroelectrica

Nerespectarea acestei obligații va duce la încetarea de drept a contractului de furnizare de energie electrică.

Compania Hidroelectrica are circa 450.000 de clienți și deține o cotă de 7,49% din piața clienților finali de energie electrică. Asta plasează compania Hidroelectrica pe locul patru în topul tuturor furnizorilor de energie electrică din țara noastră.