Taxă nouă pentru români! Vestea momentului despre facturile la energie electrică

Taxă nouă pentru români! Vestea momentului despre facturile la energie electrică
Facturi emise pentru cinci luni cu sume mari

Prețurile la energia electrică a pus toată lumea pe jar. Dar, se pare că asta nu este tot, având în vedere că se vorbește de o taxă nouă pentru români. Din păcate, este vestea momentului despre facturile la energie electrică. Din păcate, vestea vine și ca o obligativitate a montării de contoare inteligente, indiferent de cel fel de consumator este vorba.

Suntem obligați să avem contoare inteligente de măsurare a consumului de energie electrică

Aceste contoare inteligente sunt dispozitive instalate pentru a urmări în mod automat consumul de gaz și electricitate. Sunt conectate la un afișaj care vă arată cât de mult consumați și cât vă costă. Cel mai bun lucru este că aceste contoare inteligente trimit automat citirile către furnizorul de energie, astfel încât nu mai este nevoie să o faceți manual.

Principalul beneficiu la aceste contoare inteligente este că nu va mai fi nevoie să faceți citiri manuale pentru gaz și electricitate. Cu un contor inteligent, toate aceste date sunt trimise automat furnizorului, furnizându-i citiri exacte. În acest fel puteți spune adio facturilor estimative.

În plus, un contor inteligent, cu afișajul său în casă, este o modalitate bună de a vă urmări consumul de energie. Astfel, veți putea face schimbări în ceea ce privește consumul de energie pentru a proteja mediul înconjurător. În același timp veți putea economisi la costul facturii de energie.

Bineînțeles, simplul fapt de a avea contoare inteligente nu vă va permite neapărat să economisiți bani în mod automat. Cert este că aceste contoare inteligente sunt un instrument util pentru a vă ajuta în acest sens. Vă scutește de o parte din administrarea gospodăriei.

Conform unei decizii de guvern, în următorii șase ani, indiferent de consumatori, toți suntem obligați să instalăm contoare inteligente. Conform unui studiu de piață, instalarea acestor dispozitive nu costă mult, prețul situându-se undeva până în 100 de euro. Conform normelor impuse de ANRE, contoarele inteligente sunt montate strict de furnizorul consumatorilor, fie casnici, fie industriali.

Taxă nouă pentru români, suportată pe factură

Costurile acestor contoare inteligente, într-o anume proporție, va fi suportată de consumator. Chiar dacă sunt montate strict de furnizor, costurile nu sunt suportate integral de acesta, diferența suportată de consumatori se va regăsi pe factura lunară, spune ANRE.

Tot ANRE specifică faptul că până în decembrie 2028 toți vom fi nevoiți să avem astfel de dispozitive instalate. Un alt aspect anunțat de reprezentanții ANRE este că „clienților finali cu consum anual mai mare decât un anumit prag stabilit de instituţie, precum și celor care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10 kW trebuie să li se instaleze sisteme de măsurare inteligentă până la data de 1 ianuarie 2024.”

ANRE mai spune că obligativitatea montării acestor contoare inteligente a venit ca o măsură de protecție, mai ales pentru cei care nu știu clar care le este consumul.

Facturi emise pentru cinci luni cu sume mari

Pe de altă parte, ultimele luni au ridicat și alte probleme, mai exact anumiți furnizori nu au emis facturile nici până caum. Sunt cazuri, spune Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, în care nu s-au emis facturile pe ultimele cinci luni.

„Un furnizor mare, nu-i dau numele, din luna mai nu a emis nicio factură la energia electrică pentru consumatorii care au avut un consum mediu de 300 kWh.

Din mai, unii dintre ei nu au primit nicio factură. Deci, probabil, vor plăti factura pentru cinci luni”, spune Zoltan Nagy-Bege.

Un fapt concret și deloc de neglijat, este că cei care au un consum mai mare de 255kWh. Mai spune Zoltan Nagy-Bege, că în cazul acestora, s-ar putea să plătească mai mult decât un consumator industrial.

Urmăriți Playtech.ro și pe