Sumele strânse la Pilonul II au ajuns la 18 miliarde de euro, iar numărul pensiilor facultative a avut cea mai mare creștere din ultimii cinci ani, cu toate că randamentul celor 7 fonduri de pensii de Pilon II a scăzut ușor în 2021 față de 2020, participanții au avut un câștig mai mare decât cel din anul anterior, conform APAPR. Din 2008, românii cu pensii private obligatorii au acumulat în conturi 4,4 miliarde de euro câștiguri, în plus față de ce au virat, după comisioane.
În 2021 s-au înscris cei mai mulți participanți din ultimii cinci ani la Pilonul II, respectiv la pensiile facultative care vin în completarea sumelor de la stat.
Principala schimbare despre pensiile private estecă plata se face acum integral sau defalcat pe 5 ani. Autoritățile avea de mult în vedere o lege prin care plata pensiilor la Pilonul II să fie în tranșe lunare pe durata vieții, fără posibilitatea de a se mai încasa integral suma acumulată decât în situații excepționale.
În 2021, fondurile de pensii private au continuat evoluția pozitivă, în condiții de risc redus. Față de anul trecut, administratorii nu au mai putut anunța randamente cu mult peste rata inflației.
La început de 2021, APAPR anunța că pilonul II de pensii private obligatorii a încheiat anul 2020 cu un profit de 900 de milioane de euro, cu un randament anual de 6,19%.
Acum, APAPR spune că după creșteri în primele luni ale anului 2021, fondurile de pensii s-au luptat cu provocările reaprinderii globale ale inflației, dar și cu creșterea dobânzilor și problemele create de Omicron.
Inflația a ajuns la final de 2021 la 7,7% cu o medie anuală a creșterii prețurilor de consum de 5%.
Numărul total de participanți înregistrați în sistem a ajuns la 7,78 de milioane la final de 2021.
„Acest randament se traduce într-un câștig net pentru participanți în valoare de 4,5 miliarde de lei (910 milioane de euro) în 2021, ușor peste câștigul de 4,4 miliarde de lei (900 milioane de euro) generat în 2020.
De la lansare (mai 2008) și până în prezent, fondurile de pensii de Pilon II au înregistrat un randament mediu anual de 8% , generând pentru participanți un câștig (net de toate comisioanele) în valoare totală de 21,7 miliarde de lei (4,4 miliarde de euro)”, au transmis reprezentanții APAPR.