18 ian. 2022 | 08:13

Vestea uriașă dată de șeful Pfizer. Milioane de români se vor bucura

Sănătate
Vestea uriașă dată de șeful Pfizer. Milioane de români se vor bucura
CEO-ul Pfizer Albert Bourl readuce în discuție „imunizarea de turmă”

De mai bine de doi ani omenirea se luptă, se adaptează. Încearcă să găsească o formă de a învinge actuala pandemie. Companii ca Pfizer, sau Moderna, au reușit să dezvolte într-un timp relativ scurt o primă „armă” împotriva virusului care a ucis milioane de oameni. Dar cu toate astea se vorbește de „imunizarea de turmă”. Se vorbește despre ideea de „a trăi cu virusul”. Primii care sunt deciși să facă acest pas sunt britanicii. Guvernul britanic a anunțat ridicarea restricțiilor. Același lucru l-a declarat recent și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla. Bourla declară că „Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val cu restricții”.

Imunizarea de turnă si cum vom trai de-acum în colo cu virusul covid

După doi ani de pandemie, restricții și izolare socială, s-a ajuns la o concluzie. Nu putem evita virusul pentru tot restul vieții noastre, dar îi putem minimiza impactul.

Înainte de apariția SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19, doar patru coronavirusuri cunoscute circulau printre oameni. Toate aceste patru coronavirusuri cauzează răceli comune. În cel mai optimist scenariu, spun experții, cel mai nou coronavirus va sfârși prin a fi al cincilea. În acest caz, COVID-19 ar putea semăna foarte mult cu o răceală recurentă, dar în mare parte lipsită de importanță.

Acest viitor ar putea fi greu de imaginat cu unitățile de terapie intensivă care se umplu din nou în timpul acestui val Omicron. Dar pandemia se va sfârși. Într-un fel sau altul, se va sfârși. Actualele vârfuri de cazuri și decese sunt rezultatul întâlnirii unui coronavirus nou cu sisteme imunitare naive.

Când un număr suficient de oameni vor fi dobândit o anumită imunitate fie prin vaccinare, fie prin infectare, de preferință prin vaccinare spun experții, coronavirusul va trece la ceea ce epidemiologii numesc „endemie”. Nu va fi eliminat, dar nu ne va mai distruge viețile.

CEO-ul Pfizer Albert Bourla readuce în discuție „imunizarea de turmă”

Albert Bourla a acordat un interviu postului francez BFM TV pentru a marca anunțul unui pachet de investiții al companiei farmaceutice în Franța. A vorbit și despre ceea ce știam deja, și anume de „imunizarea de turmă”, care va fi inevitabilă.

În cadrul interviului, CEO-ul Pfizer Albert Bourla a mai declarat că firma face un plan care va implica o investiție de 520 de milioane de euro în Franța în următorii cinci ani. Investiția va include un parteneriat cu compania franceză Novasep pentru a dezvolta un tratament cu pilule anti-COVID. Același Albert Bourla a mai declarat că rapelurile împotriva coronavirusului vor rămâne necesare, dar pilula anti-COVID va schimba totul.

„Actualul val de infecții va fi ultimul care va necesita restricții”

Albert Bourla, a mai declarat luni că, deși „scenariul cel mai probabil” este că noul virus va mai circula mulți ani de acum încolo, crede că actualul val de infecții va fi ultimul care va necesita restricții. Bourla a lăudat, de asemenea, eficacitatea și siguranța vaccinurilor, spunând că oamenii vor continua să aibă nevoie de vaccinuri de rapel.

„Este important ca oamenii să primească schema de trei doze de vaccin împotriva coronavirusului de la Pfizer. Probabil că vor avea apoi nevoie de rapeluri anuale, deși persoanele imunocompromise ar putea avea nevoie de ele la fiecare patru luni. Copiii trebuie să fie vaccinați pentru a-i proteja. Eficacitatea sa la copii este foarte, foarte, foarte bună.”, a spus Bourla, preluat de publicația Time of Israel.

Bourla a mai spus că pastila anti-COVID a companiei, Paxlovid, schimbă lucrurile, fiind o nouă modalitate de a lupta împotriva bolilor grave. CEO-ul Pfizer a declarat în decembrie că pilula Paxlovid a redus spitalizările și decesele la persoanele vulnerabile cu aproape 90%.

Cu această pătură de imunitate inițială, vor fi mai puține spitalizări și mai puține decese cauzate de COVID-19. Rapelurile pot, de asemenea, să refacă periodic imunitatea. Cazurile pot continua să crească și să scadă în acest scenariu, poate în mod sezonier, dar cele mai rele rezultate vor fi evitate, mai spune CEO-ul Pfizer, readucând în discuție „imunitatea de turmă”.

Trecerea de la pandemia COVID-19 la endemic este una psihologică

Când toată lumea are o anumită imunitate, diagnosticul de COVID-19 va devini la fel de obișnuit ca și diagnosticul de streptococ sau gripă. Nu este o veste bună, dar nici un motiv de teamă, îngrijorare sau jenă, spun experții. Asta înseamnă să dezlegi un an de mesaje care spuneau că COVID-19 nu este doar o gripă.

Dacă confuzia din jurul autorităților care au renunțat la recomandările privind măștile pentru cei vaccinați este un indiciu, această tranziție către endemie ar putea fi stâncoasă din punct de vedere psihologic. Redeschiderea a părut prea rapidă pentru unii, prea lentă pentru alții. „Oamenilor le este greu să înțeleagă toleranța la risc a fiecăruia dintre ei”, spun psihologii care studiază deciziile în domeniul sănătății.

În cazul gripei, noi, ca societate, suntem în general de acord asupra riscului pe care eram dispuși să-l tolerăm. Cu noul virus, încă nu suntem de acord. În mod realist, riscul va fi mult mai mic decât este acum pe fondul unui val Omicron, dar nu va dispărea niciodată. „Trebuie să-i pregătim pe oameni că nu se va reduce la zero. Va scădea la un nivel pe care îl vom considera acceptabil.”, spun psihologii.

Concluzie

Vaccinuri și tratamente mai bune ar putea reduce și mai mult riscul de infectare cu covid. Experiența ar putea, de asemenea, să-i determine pe oameni să ia mai în serios toate virusurile respiratorii, ceea ce ar putea duce la schimbări de durată în ceea ce privește purtarea măștilor și ventilația. Trecerea la endemic înseamnă găsirea unui nou mod tolerabil de a trăi cu acest virus. Se va simți ciudat pentru o vreme, apoi nu se va mai simți. Va fi normal, în cele din urmă.

Parteneri
Ce gest impresionant a făcut soțul Ancăi Molnar la trei luni de la moartea soției. Mesajul care a surprins pe toată lumea
Redactia.ro
Ceaiul care te va ajuta să dormi ca un bebeluș. E preparat din coaja unui fruct regăsit în orice magazin
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Ultima oră despre vizele de SUA. Românii nu primesc vești bune
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Klaus Iohannis este vinovat! Înseamnă ultima TRAGEDIE
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
CHIRICHEȘ, ÎN IPOSTAZE INDECENT de GUSTOASE. Foame mare pe tușă
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro