Este vestea săptămânii pentru românii cu rate la bancă. Ce se întâmplă acum cu indicele ROBOR după ce a început să scadă. Indicele ROBOR este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, băncile din România, în lei, iar evoluția sa este strict legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent pe piață.
Astfel, sunt vești bune pentru cei care au rate la bancă după ce indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 6,45%, de la 6,46%. De asemenea, indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a scăzut de la 5,98% la 5,94%.
IRCC se calculează în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și se aplică cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință.
Indicele IRCC este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece instituții financiare selectate de Banca Națională Română.
La un moment dat, anul trecut, din cauza creșterii ROBOR, respectiv a dobânzilor foarte mulți români au trecut la IRCC.
Băncile au spus că, de prefernță, este bine să plătești rata în funcție de acel indice care este mai mic. Însă, trebuie să ținem cont de mai multe aspecte.
”În teorie, răspunsul poate părea simplu: indicele care conduce la o rată mai mică. În realitate, există mai multe aspecte care ar trebui avute în vedere.
-Pe termen scurt, cât timp dobânzile sunt în creștere, IRCC va fi în urma ROBOR, datorită modului de calcul pe baza datelor din urmă cu două trimestre. Deci și ratele vor fi mai mici.
-Pe termen mediu și lung, în momentul în care ratele dobânzilor vor intra pe un trend descrescător reducerea acestora se va reflecta cu întârziere în IRCC (până la 6 luni) și ratele vor scădea mai greu. S-a întâmplat deja în 2021.
-Există mecanisme de trecere de la ROBOR la IRCC, însă trecerea înapoi la ROBOR nu este posibilă (legea prevede că pentru toate contractele noi se va aplica indicele IRCC)”, anunță CEC Bank pe pagina sa de internet.
În afară de conversia creditului de la ROBOR la IRCC, românii mai au o o opțiune pentru a se proteja împotriva creșterii dobânzilor, respectiv la trecerea la un credit ipotecar cu dobândă fixă în primii ani.