Nu de puține ori au fost momentele când polițiștii din cadrul Poliției Rutiere au oprit șoferii în trafic. Și nu puține au fost situațiile în care s-a dovedit că amenda dată, pentru orice infracțiune, a fost anulată pe motive clare de interpretare greșită a legii. Alte situații, care au dus la amendarea șoferilor, au fost dovedite în instanță ca abuzuri sau scriere greșită a proceselor verbale. Toate acestea pot duce la anularea unei amenzi de către instanța de judecată, dacă se ajunge acolo.
Indiferent care ar fi cauza pentru care un șofer, de exemplu, este oprit în trafic, datoria polițiștilor este să aplice contravențiile în conformitate cu legislația în vigoare. Este adevărat că în anumite situații legislația poate fi interpretată.
Dar asta nu înseamnă că trebuie să devină o practică permanentă a agenților de polițție. În general legea nu permite interpretări șși trebuie aplicată așa cum a fost gândită inițial, dar se pare că au fost situații în care, odată ajunși în instanță contestând o contravenție, să se pună și această poblemă, a interpretării greșite a legislației în vigoare.
Astfel de cazuri, conform datelor publicate de Judecătoria din Alba-Iulia, au fost judecate aici. Așa se face că judecătorii din Alba au dat câștig de cauză reclamanților, în cazul de față șoferii sancționați, după ce s-a constatat interpretarea greșită a legii.
Un alt caz de interpretare greșită a legislației de urgență, emisă ca urmare a situației de pandemie, a fost respinsă de aceeași instanță, după ce polițiștii ar fi amendat cu 2.000 de lei o firmă, agenți în cauză completând în procesul verbal că în acest caz ”consumul de băuturi într-un spațiu închis, delimitat de un tavan și patru pereți zidiți ce au în mijlocul lor geam termopan”. Instanța a dat câștig de cauză reclamantului, după ce s-a constatat că situația nu era cea enunțată în procesul verbal.
Un alt caz, întâmplat tot în județul Alba, o are ca protagonistă pe o șoferiță care fusese oprită de agenții de la rutieră pentru depășirea vitezei. După ce s-a făcut constatarea, așa cum era normal, s-a trecut la completarea procesului verbal.
Femeia ar fi plătit deja jumătate din amendă, dar uitându-se mai atent pe procesul verbal, nu erau trecute ziua, luna şi anul producerii contravenţiei, conform legislaţiei în vigoare. După ce a mers în instanța de judecată, magistrații i-au dat câștig de cauză, iar judecătorul care a dat decizia a criticat agenții că nu sunt în stare să scrie corect procesele verbale.
Așa că, mare atenție atunci când sunteți opriți în trafic, sau se întâmplă să fiți posibil controlați de agenții de poliție. Așa cum fiecare are obligații, are și drepturi, iar acestea se pot soluționa chiar și în instanța de judecată. Cât despre interpretarea legislației sau greșelile de completare a unor acte de acest gen, toate pot fi dovezi care vă pot ajuta să aveți câștig de cauză în fața unui judecător.