Vestea momentului pentru angajații români. Se schimbă taxele, cât vor plăti

de: Ștefan R. Apostol
16 01. 2023

Marcel Ciolacu dă vestea momentului pentru angajații români! Din punct de vedere politic anul 2023 este și anul în care se va face rocada guvernamentală, conform protocolului semnat de PNL și PSD. Așa cum era de așteptat, au apărut și primele promisiuni populiste din partea PSD, prin vocea unicului candidat la funcția de viitor premier, Marcel Ciolacu. Deși aceste promisiuni sunt de bun augur, ele nu vor putea fi implementate mai devreme de anul 2024, din păcate.

Anul 2023 este anul rocadei guvernamentale PNL-PSD

Ceea ce părea cu doar câteva luni înainte o utopie și un pas neimaginat de niciunul din membrii PNL, în cele din urmă avea să se întâmple. După demiterea guvernului condus de Florin Cîțu, PNL bătea palma cu PSD în formarea unei coaliții de guvernare, nu însă fără momentele de negocieri dure și compromisuri politice, încă neelucidate pe deplin.

În noiembrie 2021, cele mai mari două partide din România au început discuțiile pentru a pune capăt unei crize politice, generată de demiterea guvernării lamentabile a PNL, sub conducerea lui Florin Cîțu.

La acel moment, știindu-se clar că viitorul politic al liderului Florin Cîțu era pe ultima sută de metri, PNL vota cu 48 de voturi pentru și 22 împotrivă pentru a începe discuțiile cu rivalul PSD, după ce două încercări anterioare au eșuat.

Liderul USR Dacian Cioloș și PNL-istul Nicolae Ciucă, fost general de armată, au fost amândoi solicitați anterior de președintele Klaus Iohannis să formeze un guvern, dar niciunul dintre ei nu a reușit să obțină suficient sprijin în Parlamentul României, care a fost foarte divizat.

Între ele, PNL și PSD, care au obținut 30% și 25% din voturi la alegerile parlamentare din 2020, au avut suficiente locuri pentru a conveni asupra unei coaliții, incluzând probabil Alianța Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) și alte partide minoritare.

În cele din urmă s-a pornit la drum, dar nu înainte de a se semna câteva protocoale de guvernare, printre care unul unic în toată politica democratică mondială. Cele două formațiuni au căzut de acord, ca la doi ani cel puțin, să se producă o rocadă de conducere guvernamentală.

Primii au preluat guvernarea cei din PNL cu Nicolae Ciucă, în cele din urmă, ca premier, iar PSD a ocupat un număr important de ministere cheie. Așa se face că, după acceptarea noii forme de guvernământ, Nicolae Ciucă anunța și modul în care erau împărțite ministerele din subordinea sa, și anume:

  • PSD: deține 9 ministere, Ministerul Finanţelor, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Culturii, Ministerul Tineretului şi Familiei şi funcţia asimilată ca ministru de secretar general;
  • PNL: deține 8 ministere, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Energiei, Ministerul Educaţiei, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul pentu IMM-uri şi Turism, și funcția de Premier;
  • UDMR: deține 3 ministere, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Sportului.

 

Dar, așa cum spuneam la început, 2023 este anul în care se va produce rocada guvernamentală, conform protocolului, iar unicul candidat la funcția de Premier din partea PSD, este Marcel Ciolacu, iar ponderea ministerială s-ar putea să fie și ea schimbată, asta rămâne de văzut la acel moment.

Vezi și: Taxele care se modifică în România. Ce s-a stabilit la întâlnirea Coaliției PSD-PNL

Marcel Ciolacu dă vestea momentului pentru angajații români. PSD ar putea schimba taxele

Cum era de așteptat, au început să apară și promisiunile cu caracter social, dar mai ales populist, făcute de liderul de facto al PSD, Marcel Ciolacu. Conform acestuia, odată cu preluarea guvernării, PSD ar putea modifica cuantumul taxelor pe care românii le plătesc la salariile de bază.

Puțini sunt cei care știu că statul român a împovărat românii cu nu mai puțin de 70 de taxe și impozite, ponderea fiind mare în dreptul persoanelor fizice, angajaților, iar din acest total agenții comercial având ceva mai puține taxe.

Acest aspect, spune Marcel Ciolacu, ar putea fi schimbat, în sensul că se promite micșorarea taxelor aferente salariaților români, dar majorarea taxelor și, eventual, a impozitelor, pentru angajatori.

Dar, ceea ce a omis să menționeze viitorul potențial premier PSD, este că deși măsura ar putea apărea ca document ce modifică Codul Fiscal, nu ar putea intra în vigoare mai devreme de șase luni de la anunțul și, ulterior, promulgarea ei, cu alte cuvinte românii angajați ar beneficia de micșorarea taxelor de-abia din 2024.

Deși la acest moment angajații români au taxe de 16 ori mai mari decât angajatorii, persoanele juridice, măsura promisă de Marcel Ciolacu nu ar avea efectul dorit de PSD imediat.

Dacă e să facem un calcul minim la un salariu brut de 3.000 de lei, cam care este ponderea sumelor plătite de un angajat către stat, lucrurile stau cam așa:

  • salariu minim brut: 3.000 lei
  • fără taxe: 200 lei
  • asigurări sociale 25%: 700 lei
  • asigurări sociale de sănătate 10%: 280 lei
  • impozit pe venit 10%: 122 lei

Total de plată: 1.302 lei

Rezultatul, în urma colectării, este un salariu minim net de 1.898 lei. La această sumă, angajatorul plătește doar 2,25%, asta însemnând de fapt 68 de lei.

Un alt calcul este cel al taxelor, modo-grosso, pe care un angajat și un angajator le plătesc către stat. Conform calculelor, un angajat plătește de 16 or mai mult, iar angajatorul doar 68 de lei.

Discrepanța este una majoră și vizibilă, dar Marcel Ciolacu promite că se vor schimba lucrurile. Rămâne de văzut dacă va rămâne doar la nivelul de promisiune, sau dacă se va implementa această măsură.