Vestea momentului despre salariul minim în România. Câți bani vor lua în mână două milioane de oameni
Salariul minim pe economie crește la 3000 de lei, de la 1 ianuarie 2023, potrivit autorităților. Milioane de români vor beneficia de mărire, însă suma netă pe care o vor încasa angajații va fi mult mai mică după ce se vor plăti taxele către stat.
Vești bune pentru milioane de români. Cu cât le crește salariul din 2023
Guvernul României a anunțat că salariul minim pe economie va crește la 3000 de lei începând cu luna ianuarie a anului 2023.
Practic, în mână, salariații se vor mai alege doar cu 1.863 de lei, diferența până la 3000 de lei fiind taxele pe care fiecare angajat le plătește către stat.
Cât este acum salariul minim net
Salariul net va fi din 2023 cu 339 de lei mai mare decât salariul net din prezent, care este 1524 de lei.
„Salariul minim este de 3000 de lei, cu 200 de lei deductibili, aceasta e concluzia, urmând ca până luni să discutăm de eventuale deduceri salariale la sumele de peste 3.000 de lei. Orice creștere a salariului e mică”, a spus Vasilică Priceputu, vicepreședinte Consiliul IMM-urilor.
Câți români vor avea salariile mai mari
Astfel, de mărirea salarială urmează să beneficieze circa 1,3 milioane de români, aceștia având salariul minim pe economie, din totalul celor 5,2 milioane de salariați din țară.
De asemenea, încă 500.000 de salariați care muncesc în agricultură și în construcții, au deja salariul minim stabilit la 3.000 de lei brut. Astfel, intenția este ca și pentru salariații din construcții suma salariului minim să crească până la 4.000 de lei.
Cât va fi salariul mediu pe economie în 2024
Acum, potrivit ministerului Muncii, totalul numărul angajaților plătiţi cu salariul minim va ajunge la 2,1 milioane.
În prezent, salariul minim reprezintă 40% din cel mediu, iar din 2024, ar trebui să reprezinte cel puțin 50%, așa cum prevede o directivă UE.
În ce domeniu sunt cele mai mari salarii medii
Pe sectoare de activitate, diferențele sunt foarte mari, în ceea ce privește salariul mediu. Angajații din industria petrolului sunt cei mai avantajați, în acest domeniu salariul mediu net fiind deja de peste 16.000 de lei.
La polul opus, cei mai năpăstuiți dintre angajați sunt cei care prestează în hoteluri și restaurante. Această categorie de angajați se bazează mai mult pe bacșișuri decât pe salarii.
Cu cine s-a consultat Guvernul pentru creșterea salariului minim
Înainte de luarea deciziei de mărire a salariului minim, Guvernul s-a consultat cu partenerii sociali.
„Am considerat necesar să ne consultăm pe acest subiect cu partenerii sociali, pentru ca în funcție de propunerile lor și de perspectivele bugetare pentru anul viitor să venim cu o soluție realistă pentru contextul actual”, spunea premierul Nicolae Ciucă.