09 dec. 2022 | 19:29

Vestea momentului despre banii de pensii pentru 8 milioane de români. Pensionarii trebuie să afle

Știri generale
Vestea momentului despre banii de pensii pentru 8 milioane de români. Pensionarii trebuie să afle
Vestea momentului despre banii de pensii pentru 8 milioane de români. S-a schimbat legea pentru sistemul privat de pensii.

Vestea momentului despre banii de pensii pentru 8 milioane de români. Guvernul de la București a adoptat o Ordonanță de Urgență (OUG) care impune unele schimbări în dreptul sistemului de pensii private. Comisionul pe contribuții va fi eliminat. Administratorii de pensii private vor trebui să fie mai atenți la investițiile realizate cu banii contribuabililor.

Vestea momentului despre banii de pensii pentru 8 milioane de români

S-a schimbat legea pentru pensiile private din România. Guvernul a adoptat o OUG prin care unele prevederi au fost modificate semnificativ. Astfel, comisionul aplicat pe contribuțiile românilor va fi eliminat. Comisionul de administrare va fi redus. Între timp, se aplică reguli mai stricte pentru administratorii de pensii private.

Proiectul de OUG a fost gândit de către reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Modificările implementate sunt în concordanță cu cerințele stabilite prin intermediul PNRR, la Bruxelles.

OUG-ul modifică Legea 411/2004, care reglementează funcționarea sistemului de pensii private. Totul, în circumstanțele în care au trecut nu mai puțin de 14 ani de la lansarea sistemului. Prin urmare, se impun anumite actualizări, explică autorii proiectului de OUG.

„Având în vedere dezvoltarea și evoluția sistemului de pensii private, pentru crearea unui cadru legal actualizat la cerințele și provocările existente, comparativ cu momentul demarării acestuia, se impune revizuirea cadrului de primar de reglementare”, se arată în document.

Comisionul pe contribuții a fost eliminat; ce schimbări sunt noi

După cum am spus, prima mare modificare se referă la eliminarea comisionului aplicat în funcție de contribuțiile la sistemul privat de pensii. Comisionul de administrare va fi redus la un procent de 0,2% din activul total, pe lună. La acesta se va adăuga un comision calculat în funcție de perfomanțele fondului de pensii, după cum urmează:

  • 0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflaţiei;
  • 0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflaţiei;
  • 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflaţiei;
  • 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflaţiei;
  • 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei;
  • 0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei.

Investițiile în capital privat, limitate la un procent de 1%

Reprezentanții A.S.F. au schimbat regulile și pentru administratorii de pensii private. Aceștia vor fi nevoiți să fie mai precauți pe viitor, în ceea ce privește investițiile pe baza banilor românilor. Totodată, trebuie să poată sesiza din timp declanșarea anumitor probleme, precum și intervenția potrivită pentru a sprijini românii.

Se impune un regim strict de verificare, autorizare și control al administratorilor. Administratorii care nu vor respecta noile prevederi stabilite prin OUG-ul cu pricina riscă sancțiuni drastice.

Investițiile riscante în capital privat, cunoscute sub denumirea de „private equity”, au fost limitate la un procent de 1% din active. Acestea pot fi realizate doar în România și/sau în statele membre ale UE. Procentul limită stabilit poate să crească la 3%, în condițiile în care vorbim despre companii unde acționar este statul român. Dacă este vorba despre proiecte realizate prin intermediul PNRR, procentul de investiții poate să crească și la 5%.

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Cine este soția lui Honorius Prigoană. Ce ocupație avea înainte de a se iubi cu fiul lui Silviu Prigoană
Click.ro
Reacția lui Macron după decizia Statelor Unite de a permite Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază de lungă de acţiune
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
⁠Carmen Grebenișan, fără ascunzișuri. Cum arată vedeta în costum de baie
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Cazul Cioacă-Elodia. Mama Elodiei a dezvăluit totul după ani de zile: Din păcate...
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
RECALCULAREA PENSIILOR NU este POSIBILĂ! JUDECĂTORII au DECIS pentru acești ROMÂNI
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată noul iubit al Ceraselei de la Insula Iubirii. Primele declarații despre bărbatul care l-a înlocuit pe Rareș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro