Vestea momentului de la pompă. Ce s-a întâmplat cu prețurile la carburanți. Câți bani plătesc șoferii pentru un litru de combustibil. Specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la o nouă scumpire a benzinei și motorinei în viitorul apropiat, în circumstanțele în care în luna decembrie intră în vigoare și embargoul asupra țițeiului rusesc.
Deși prețurile la carburanți păreau să își revină pentru o scurtă perioadă de timp, românii se pregătesc să scoată din buzunare sume tot mai mari de bani. În a doua parte a lunii octombrie, prețul pentru un litru de motorină standard la OMV Petrom București era de 8,32-8,35 lei. Un litru de benzină standard la pompele acelorași stații costa 6,82-6,89 lei.
Mai târziu, costurile la carburanți au început să scadă. Un litru de motorină se vindea cu un preț redus cu trei bani, iar benzina cu un preț redus cu un ban. În general, în perioada lunii noiembrie, benzina s-a scumpit cu peste 2, 5 ori mai repede decât motorina. În ultimele zece zile, combustibilul diesel s-a ieftinit, potrivit unei analize realizate de Profit.ro.
Vestea momentului de la pompă. Ce s-a întâmplat astăzi în benzinării. Costurile de la pompele din Capitală s-au majorat din nou. Astfel, un litru de motorină standard a ajuns să coste nu mai puțin de 8,46-8,49 lei. Un litru de benzină standard prezintă, la pompă, un preț de 7,18-7,24 lei.
În urma unei scurte evaluări, constatăm că, în ultimele patru săptămâni, OMV Petrom a scumpit motorina cu 14 bani pe litru, iar benzina cu 36 bani pe litru. Analiștii experimentați sunt de părere că trendul ascendent al prețurilor va continua să crească. Mai ales în circumstanțele în care, începând din decembrie, se va pune în aplicare embargoul asupra țițeiului rusesc.
În timp ce petrolul a urcat pe piețele internaționale, Europa se pregătește pentru un embargo asupra țițeiului important din Rusia, care va intra în vigoare pe data de 5 decembrie. Specialiștii spun că barilul de petrol ar putea să urce până la peste 15% până la finalul anului 2022.
„Când variază prețul materiei prime, prețul internațional al barilului, vedem impactul în prețuri, atât în sus, cât și în jos, îl vedem într-o săptămână, în două săptămâni. După decizia Opec Plus de a reduce producția, de a anunța o viitoare reducere a producției de combustibil, ați văzut că a fost, mai ales o anumită creștere a prețului barilului”, a spus, recent, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
Citește și: Războiul din Ucraina se vede la pompă și nu vor plăti doar șoferii de mașini pe benzină și motorină
Românii trebuie să se pregătească pentru noi majorări de prețuri la carburanți, spun experții. Măsura de compensare cu 50 de bani oferită de către stat nu va mai însemna nimic, din cauza creșterilor dese de costuri la benzină și motorină. Amintim că ajutorul oferit de Guvern șoferilor este valabil până la finalul anului curent.