Vestea începutului de an pentru pensionari. Ce se întâmplă cu medicamentele compensate în ianuarie

Vestea începutului de an pentru pensionari. Ce se întâmplă cu medicamentele compensate în ianuarie

Vestea majorării pensiilor la început de an 2022 a venit ca o gură de aer pentru pensionarii din România. Majorarea prețurilor din sistemul energetic și cel al alimentației au creat probleme bătrânilor cu pensiile mici. CNAS a făcut un anunț pentru începutul de an care vizează prețurile medicamentelor compensate!

Medicamente compensate în ianuarie pentru pensionari

Casă Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunță că plafonul veniturilor pensionarilor care beneficiază de compensare 90% nu este influențat de ajutorul financiar acordat în ianuarie.

Începând cu data de 1 ianuarie 2022, pensionarii cu venituri din pensii și indemnizație socială până la 1.429 lei/lună inclusiv beneficiază de compensare. Procentul de compensare ajunge până la 90% pentru medicamentele din sublista B cuprinsă în Lista de medicamente compensate și gratuite.

Hotărârea de Guvern nr. 720/2008, a căror valoare la nivelul prețului de referință/prescripție este de până la 330 lei/lună a fost aprobată. CNAS anunță că finanţarea se asigură din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Ministerul Sănătăţii va ajuta și el la completarea fondului pentru medicamente, prin transferuri de la bugetul de stat.

Finalul de an 2021 a venit și cu vești bune pentru pensionarii din România. Pe data de 28 decembrie, decizia a fost aprobată în cadrul ședinței de Guvern.

La 1 ianuarie 2022 se majorează și pensiile

Tot de la 1 ianuarie 2022, punctul de pensie se va majora cu 10%, iar creșterea plafonului va fi de la 1.299 lei la 1.429 lei/lună.

Un ajutor financiar va fi acordat pensionarilor sistemului public de pensii şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special. Începând cu luna ianuarie 2022, ordonanța de urgență s-a reglementat prin acordarea acestui ajutor. Pensionarii ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 1.000 lei, respectiv au valori cuprinse între 1.001 – 1.600 lei inclusive, vor beneficia de acest ajutor din partea Statului.

Bugetul de stat va fi folosit de Guvern pentru a acorda ajutorul financiar pensionarilor începând cu luna ianuarie 2022. Ajutorul nu reprezintă venit din pensie sau din indemnizație socială, astfel că nu va fi luat în calcul la stabilirea plafonului de 1.429 lei/lună inclusiv.

Programul social al guvernului de compensare cu 90% al medicamentelor, va încerca să ofere un ajutor celor în vârstă și speră că această veste să le ofere un prilej de bucurie, chiar dacă majorarea prețurilor și creșterea inflației este iminentă. Scumpirea prețurilor din domeniul energiei, a gigacaloriei și a gazelor a revoltat bătrânii care se plâng și așa de pensiile mici și prețurile majorate anual.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI