29 apr. 2023 | 15:09

Vestea finalului de lună despre pensiile și salariile românilor. Milioane de oameni trebuie să afle anunțul lui Marius Budăi

News
Vestea finalului de lună despre pensiile și salariile românilor. Milioane de oameni trebuie să afle anunțul lui Marius Budăi
Vestea finalului de lună despre pensiile și salariile românilor

Marius Budăi vine cu lămuriri pentru români atât în ceea ce privește pensiile, cât și salariile de la noi din țară. Întrebat ce se întâmplă cu veniturile românilor după această vacanță de 1 Mai, ministrul Muncii și Protecției Sociale a dat o veste îmbucurătoare. Toți românii trebuie să știe asta.

Marius Budăi, lămuriri despre salarii și pensii

Problemele uriașe în ceea ce privește deficitul bugetar au dat naștere în ultimele săptămâni multor discuții privind posibile tăieri și înghețări de salarii. Iar sectorul vizat de acest lucru a fost cel public.

În acest context, ministrul Muncii a vorbit despre ce se va întâmpla cu salariile și pensiile din România în perioada imediat următoare. Astfel, într-o intervenție la Antena 3 CNN, acesta a fost întrebat ce se va întâmpla cu veniturile oamenilor după această vacanță de 1 mai.

„Nu ne întoarcem ..”

Marius Budăi a dat asigurări din prima că „nu vorbim de înghețarea salariilor”. Social-democratul a spus că în sânul coaliție PNL-PSD-UDMR nu se dorește să se revină la o perioadă de tristă amintire pentru români, presărată cu tăieri de salarii și înghețări de pensii.

„Coaliția a decis și este clar că nu ne întoarcem la perioada când s-a dovedit că a fost o greșeală să tai din veniturile populației. Trebuie să continuăm măsurile echilibrate între măsurile sociale și economice, asta este calea dacă vrem să realizăm lucruri în România”, a spus ministrul, vineri, 28 aprilie.

În continuare, politicianul a fost întrebat și despre pensiile speciale. Legea acestor venituri ale românilor a fost un alt punct aflat în centrul discuțiilor și al criticilor de la nivel european în ultimele zile. Întrebat dacă se vor aduce modificări la aceste pensii speciale, ministrul Muncii a spus că „trebuie să ajungem la echitate socială”.

„Din cauza unor exagerări care s-au făcut în acest sistem de pensii stabilite și plătite în baza unor legi speciale am ajuns în această situație. Am interzis acel cumul de mai multe pensii speciale. Astfel, s-a aliniat vechimea cu vechimea minimă pentru a accesa o indemnizație în serviciu.

Dacă până acum ai stat patru ani într-un sistem să beneficiezi de o asemenea pensie, vreau să informez că în proiectul de lege care se află la Camera Deputaților în dezbatere, sunt cel puțin 15 ani necesari cu stagiul de minim din sistemul public de pensii.” a mai transmis Marius Budăi.

Citește și: E anunţul zilei, se recalculează pensiile. Milioane de români vor primi mai mulţi bani

Parteneri