Premierul României și șeful PNL, Nicolae Ciucă, a discutat cu președintele PSD, Marcel Ciolacu despre reducerea cheltuielilor bugetare. Așadar, care este vestea majoră despre cumulul pensie-salariu. Românii trebuie să afle imediat.
O variantă luată în calcul de coaliția de guvernare pentru reducerea cheltuielilor bugetare este ca interdicţia cumulului pensiei cu salariul să se aplice doar pentru cei care primesc pensii speciale, potrivit libertatea.ro.
Discuțiile din coaliția politică la care participă premierul Nicolae Ciucă și șeful PSD, Marcel Ciolacu au loc la Palatul Victoria și s-au întins până după orele 16:00.
Întâlnirea dintre cei doi șefi de partide a avut loc în contextul în care, Executivul caută soluții de micșorare a cheltuielilor bugetare. Printre aceste soluții se regăsesc interzicerea cumulului pensie-salariu, înghețarea salariilor bugetarilor, suspendarea angajărilor la stat până în 2024 și încetarea cumpărărilor de autoturisme şi de mobilier.
De asemenea, măsurile sunt luate cu scopul de a acoperi o gaură bugetară de 20 de miliarde de lei. Astfel, premierul Nicolae Ciucă a declarat pe 21 aprilie că, dacă va fi aprobată în Guvern o lege care interzice cumulul pensiei cu salariul, el fiind direct vizat, atunci va lua decizia care trebuie.
Pe fondul constatărilor și a unei reduceri a încasărilor, statul român trebuie să facă o ajustare de cheltuieli bugetare, ideal ar fi în zona cheltuielilor neesențiale. Trebuie să economisească astfel 20 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă 4 miliarde de euro.
Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a spus că orice măsură este posibilă, însă că „ajustarea nu va afecta pachetul social cu care această coaliţie a venit, nici pachetul economic şi nici investiţiile”.
„Vă asigur că atunci când măsurile vor prinde concretețe, vor fi puse la dispoziție. Cred că românii ne cer, în primul rând nouă, ca stat, să dăm dovadă de solidaritate”, a mai spus ministrul Finanțelor.
În plus, Adrian Câciu a ținut să mai informeze că nu vor fi crescute nici taxele pentru a aduce banii lipsă la buget și că măsurile de ajustare se vor baza în principal doar pe tăieri de cheltuieli.
„E vorba de 20 de miliarde din cele 608 miliarde, adică vreo 3%. Foarte mulți nu înțeleg ce înseamnă să-ți îndeplinești obiectivele macro. România se împrumută la dobânzi mai mici pentru că am intrat pe o cale de normalitate”, a mai spus Adrian Câciu.