Veste bună pentru sute de mii de români plecați în străinătate la muncă. Germania a majorat salariul minim, astfel că un angajat neamț poate câștiga de șapte ori mai mult decât un angajat român, lună de lună. Când intră in vigoare noua lege și câți bani vor primi în plus cei ce lucrează în Germania, afli în rândurile de mai jos ale acestui articol.
Angajații din Germania au parte de o veste grozavă: salariul minim a fost majorat. În cursul zilei de astăzi, Guvernul german a adoptat un proiect legislativ privind creșterea salariului minim orar la 12 euro. Modificările vor intra în vigoare de la 1 octombrie, când cele mai mici salarii vor ajunge la circa 2.100 de euro, ceea ce înseamnă, dacă ar fi să facem o comparație cu situația de la noi, sume de șapte ori mai mari.
Înainte de a deveni lege, acest proiect de act normativ va trebui dezbătut și votat de Parlamentul german, Bundestag-ul. Măsura va crește lefurile a aproximativ 6,2 milioane de salariaţi, dintr-un total de 41,5 milioane salariaţi şi o populaţie activă de 45,2 milioane de persoane la finalul anului 2021.
Proiectul de lege prevede, mai precis, o majorare a salariului minim legal în două etape: de la 9,82 euro pe oră până la 10,45 euro pe oră la 1 iulie 2022, și de la 10,45 euro la 12 euro la 1 octombrie 2022.
De această modificare se vor bucura în special cei din zona de est a țării, din landurile fostei RDG, femeile şi în general „cei care au făcut ca ţara să funcţioneze în timpul pandemiei“, potrivit declarației făcute de ministrul Muncii din Germania, social-democratul Hubertus Heil.
Creșterea salariului minim legal e prevăzută în acordul de coaliţie încheiat în decembrie 2021 de social-democraţi, verzii şi liberalii germani.
Această măsură va conduce la creşterea globală a puterii de cumpărare cu 4,8 miliarde de euro în prima economie europeană, potrivit estimărilor făcute de Confederaţia germană a sindicatelor (DBG).
Majorarea salariului minim ar putea, de asemenea, alimenta inflația, care, la finele lui 2021, a atins un nivel record de aproape 5%.
„Aceasta va avea probabil un efect notabil asupra preţurilor produselor alimentare“, a apreciat Joachim Rukwied, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Germani.