Vestea dimineții pentru românii născuți după 1968. Ce pensii vor avea oamenii, de fapt
Vestea dimineții pentru românii născuți după 1968. Mai bine de 1,8 milioane de români vor fi puternic afectaţi la pensii. Problemele cu care aceştia se vor confrunta se pot vedea după ce se face o socoteală simplă. Ce pensii vor avea oamenii, de fapt.
Ce pensii vor avea românii, peste 10-15 ani. Vor fi mai mici ca acum
Problemele demografice ale țării noastre se vor intensifica în următorii 12-15 de ani, declinul sistemului de pensii urmând să se facă simțit începând cu anul 2030, când pentru o mare parte din decreței va veni vremea pensionării.
Acum, numărul salariaților cu carte de muncă este puțin mai mare decât cel al pensionarilor, fapt care conferă o oarecare stabilitate.
Cați salariați și pensionari sunt în România
Mai exact, numărul de salariaţi activi este în prezent de 5,71 milioane persoane, conform datelor furnizate de către Inspecţia Muncii. Dintre aceştia, 4,5 milioane de salariați sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează pentru stat.
În ce privește numărul de pensionari, în luna decembrie a anului trecut figurau în plată, conform datelor Casei de Pensii, circa 4,8 milioane de pensionari, pensia medie fiind de 1.739 lei.
Statul suplimentează bugetul de pensii
În ciuda contribuțiilor cumulate, statul suplimentează în fiecare an bugetul sistemului public de pensii, fiind nevoit să acorde și o serie de beneficii pensionarilor care au pensii foarte mici.
După cum arată datele parțiale ale ultimului recensământ, făcut în 2022, lucrurile nu vor sta mai bine nici în următorii douăzeci-treizeci de ani.
Pensii mai mici peste în 2035?
Studii anterioare aratau că balanța dintre numărul de angajați și cel de pensionari s-ar putea egaliza abia spre sfârșitul secolului.
De partea cealaltă, experții financiari susțin că, dacă se menține modul actual de calcul, pensiile vor fi mult mai mici peste 35 de ani, față de nivelul mediu actual.
Cât va fi contribuția la bugetul de pensii
Mai exact, salariul minim brut estimat pe anul 2023, în baza căruia a fost fundamentat bugetul de asigurări de stat, este de 6.789 lei, asta însemnând că în fiecare lună s-ar cotiza la sistemul public de pensii aproape 1.700 lei, ceea ce înseamnă 20.400 lei/an, respectiv 714.000 lei în toată perioada de 35 de ani până la timpul pensionării.
Contribuțiile la bugetul pensiilor vor asigura, însă, o pensie mult mai mică, pentru că între anii 2050-2060 populaţia țării ar urma să ajungă la 13-16 milioane.
Sistemul de pensii, în colaps?
Asta înseamnă că sistemul actual de pensii devine nesustenabil, în contextul în care numărul de salariați va fi mult mai scăzut decât cel al pensionarilor.
Cum vârsta de pensionare care se va aplica decreţeilor este, conform legislaţiei actuale, de 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi, rezultă că circa 1,8 milioane de români vor ieşi la pensie, la limită de vârstă, între anii 2035-2036.
Astfel, raportul salariaţi/pensionari se va schimba radical, în contextul în care numărul proaspeţilor pensionari de după 2030 reprezintă puţin mai mult de o treime din numărul actual.