Vestea dimineții pentru românii cu rate la bancă. Ce se întâmplă de la 1 ianuarie 2023

de: Bișinicu Andreea
30 12. 2022

Românii care au rate la bănci se vor confrunta cu mici dificultăți, în anul ce vine. Autoritățile au declarat că, începând cu 1 ianuarie 2023, ratele bancare vor crește, deîndată ce indicele IRCC va ajunge aproape cât indicele ROBOR. Ce recomandări au specialiștii pentru românii cu credite imobiliare.

Cu cât cresc ratele la bănci în 2023

Conform oficialilor țării, în anul 2023, românii vor fi nevoiți să plătească rate mai mari la bancă, după ce creșterea ROBOR i-a făcut pe mulți să treacă la ratele calculate în funcție de IRCC.

Deși aceasta a fost o soluție salvatoare în anul 2022, în 2023 lucrurile par să se complice într-o anumită măsură.

Potrivit BNR, IRCC a urcat de la 4,06% la 5,7%, fiind cel mai ridicat nivel din 2019, de când acest indice a fost introdus.

Această creştere de aproape 50% vine în contextul în care ROBOR (indicele folosit pentru creditele luate înainte de mai 2019) a scăzut ușor în ultimele săptămâni (acum fiind 7,6%).

IRCC reprezintă media dobânzilor din urmă cu șase luni, pe când ROBOR-ul se calculează zilnic. De exemplu, pentru un credit ipotecar de 350.000 de lei (70.000 de euro), rata lunară crește de la 1 ianuarie cu aproape 400 de lei. De la 2.112 lei la aproape 2.500 de lei, potrivit Pro TV.

Citește și Previziunile sumbre făcute de BNR pentru 2023. Ce îi așteaptă pe români

Ce dificultăți vor întâmpina românii care plătesc credite bancare

Deși indicele ROBOR este în scădere, românii care au credit cu dobânda calculată în funcţie de IRCC vor rămâne în avantaj.

Pentru un credit similar, însă calculat în funcție de ROBOR, rata a scăzut de la 3.050 la 2.968 de lei, dar tot este mai mare decât cea calculată în funcţie de noul IRCC.

Persoanele care plătesc credite bancare cu dobândă variabilă se confruntă cu o situație mai dificilă, având în vcdere faptul că, pe lângă acești indici, li se adaugă și rata fixă a băncii, situată între 2 și 3%.

Prin urmare, dobânzile creditelor cu dobândă variabilă pot ajunge din ianuarie și la aproximativ 8%, cu IRCC, sau 10%, dacă vorbim de ROBOR.

„Oportunitatea pe IRCC a fost în 2022, când lucrurile erau foarte clare. Acum, când IRCC-ul va fi foarte aproape de ROBOR, mai degrabă recomandarea ar fi să refinanțăm cu o dobândă fixă, în funcție de ofertele băncilor.

Și am văzut că băncile sunt super competitive acum și încă avem oferte cu 7% fixă, 6,8%, și așa mai departe, pentru primii trei ani”, a declarat, la PRO TV, Andrei Perianu, cofondator al unei platforme financiare.

Citește și Banca austriacă Raiffeisen, probleme tehnice majore. Clienţii se plâng că nu şi-au primit salariile