Vestea colosală dată de Alexandru Rafila. Toți românii se vor bucura după acest anunț
Pandemiile nu mor, ci se estompează, spunea recent un oficial OMS. Probabil ca acest lucru o să se întâmple în 2022 cu actuala pandemie. În acest sens, poate nu atât de optimist, ministrul Alexandru Rafila a făcut câteva precizări asupra numărului de noi cazuri, și când ne-am putea aștepta să scadă.
Covid-19 este posibil să dispară în 2022
Este adevărat, vor exista crize locale și sezoniere, în special în țările subvaccinate în mod cronic. Epidemiologii vor trebui, de asemenea, să fie atenți la noile variante care ar putea apărea. În același timp vor putea fi capabile să depășească imunitatea oferită de vaccinuri.
Chiar și așa, în următorii ani, pe măsură ce virusul se va acomoda cu soarta sa de boală endemică, precum gripa sau răceala comună, viața în cea mai mare parte a lumii va reveni probabil la normal. Cel puțin, așa speră toată lumea, să revenim la o normalitate post-pandemică.
Speranțele de a elimina pandemia și virusul, prin vaccinuri sunt încă „luminița de la capătul tunelului”, spune Alexandru Rafila. Având în vedere răspândirea rapidă a variantei Omicron, extrem de infecțioasă, trebuie să ne concentrăm asupra anului 2022 ca fiind anul în care se va deschide o nouă eră de „viață cu virusul”.
Majoritatea specialiștilor au ajuns la concluzia că singura formă de a avea o normalitate, este prin imunitatea de turmă. Deja s-au făcut anumiți pași în acest sens în câteva state europene.
În spatele acestei perspective se află atât un succes uimitor, dar și un eșec deprimant. Succesul constă în faptul că un număr foarte mare de oameni au fost vaccinați. În același timp că, în fiecare stadiu al infecției, de la simptome ușoare până la terapie intensivă, noile medicamente pot acum reduce considerabil riscul de deces.
Un număr foarte mare de persoane sunt protejate de variantele actuale ale virusului covid-19. Unii prin vaccin, alții doar pentru că au fost deja infectate.
Eșecul constă în faptul că mulți alții, în special în țările în curs de dezvoltare, vor rămâne neprotejați de vaccinuri sau medicamente mult timp până în 2022. Este ușor de luat ca atare, dar crearea rapidă și autorizarea atâtor vaccinuri și tratamente pentru o boală nouă reprezintă un triumf științific.
Alexandru Rafila vede „luminița de la capătul tunelului”
Cu toate realizările din punct de vedere medical, în acești aproape doi ani, numărul deceselor este unul impresionant. Odată cu apariția celor două variante, Delta, și apoi Omicron, peste tot în lume noile cazuri au explodat.
Din păcate, nici România nu a făcut excepție, în acest început de an înregistrând peste 2 milioane de cazuri. Deși se anunță eliminarea mai multor restricții până la finele lunii februarie, Alexandru Rafila ne spune să fim totuși precauți.
Să nu neglijăm măsurile de protecție individuală, dar nici cele la nivelul societății. Cu toate astea, Alexandru Rafila vede „luminița de la capătul tunelului”, și vine cu o notă mai optimistă, spunând că numărul de cazuri va scade, și asta cât de curând.
„Luminița de la capătul tunelului o să o vedem pe 10, 15 februarie, apoi o să înceapă scăderea. Dacă săptămâna această o să avem 40.000 de cazuri, nu cred că vor crește, în vârf, mai mult de 50.000.
Semnele date medicilor de familie sunt acoperitoare pentru efectuarea unui test. Dacă cei 3.800 de medici ar face 10 teste pe zi, am avea aproape 40.000 în fiecare zi. Trebuie să înțeleagă că o lună de zile ar trebui să participe la efortul sistemului medical.”, a explicat ministrul Alexandru Rafila.
Anul 2022 ar putea fi anul ultimului val al pandemiei
Același ministru, ca de altfel și alte voci din cadrul OMS, spune că acest al cincilea val ar putea deveni și ultimul. Datele și măsurile luate în ultima vreme, la nivel european, dau ca și sigură această afirmație. Dar, Alexandru Rafila vine și cu argumentele în a susține afirmațiile, spunând:
„Am avut miercuri cele mai multe cazuri, dar s-a stabilizat în jur de 30.000. Ne preocupă în primul rând procentul de pozitivare, dar facem și mai multe teste, am trecut de 100.000 pe zi. Deocamdată ne aflăm în perioadă de creștere, care va mai dura aproximativ 10 zile, după părerea mea.
Când va începe să scadă și procentul de pozitivare, atunci vom fi mai liniștiți. Acum noi mai avem cazuri grave pentru că circulă încă tulpina Delta, dar odată ce aceasta va ieși din circulație, vom rămâne cu Omicron, care este mai puțin agresivă”, a precizat Alexandru Rafila.
Doar o altă boală endemică
Covid-19 nu a terminat încă. Dar, până în 2023, nu va mai fi o boală care să pună în pericol viața celor mai mulți oameni din lumea dezvoltată. Va reprezenta în continuare un pericol mortal pentru miliarde de oameni din lumea săracă.
Dar, din păcate, același lucru este valabil și pentru multe alte afecțiuni. Covid-19 va fi pe cale să devină doar o altă boală endemică.