Veste uriașă pentru sute de mii de români. E oficial, ce se întâmplă cu vaccinul
A fost făcut un nou pas important în lupta cu noul coronavirus. Autorităţile au anunţat ce se întâmplă acum cu vaccinul anti-covid-19.
Un nou vaccin anti-covid-19 a fost aprobat
Cel mai controversat subiect al momentului este, fără îndoială, imunizarea împotriva SARS-COV-2. Şi cum injecţia produsă de cei de la Pfizer s-a dovedit, până acum, un succes, cei de la Astra Zeneca şi Universitatea Oxford au obţinut aprobările pentru noua injecţie. Autorităţile din Marea Britanie au făcut anunţul oficial şi explică ce se întâmplă cu vaccinul anti-covid-19.
Mai exact, au fost comandate 100 de milioane de doze, acestea fiind suficiente pentru a vaccina 50 de milioane de persoane. Acesta este cel de-al doilea vaccin folosit în Regatul Unit, cel realizat de Pfizer-BioNTech fiind deja utilizat încă de pe data de 8 decembrie.
„Cu două vaccinuri aprobate acum, vom putea să vaccinăm un număr mult mai mare de oameni consideraţi de risc, să-i protejăm de boală şi să reducem mortalitatea şi spitalizarea”, a spus Ministerul Sănătăţii britanic.
Deşi a fost concepută în aprilie 2020, injecţia a trebuit să treacă prin numeroase studii clinice, în proces fiind implicate mii de persoane.
„Credem că am găsit formula câştigătoare şi cum putem obţine eficienţă, care, cu două doze, este la fel de mare că a celorlalte vaccinuri. Acesta asigura 100% protecţie împotriva formelor severe de Covid-19”, a declarat directorul general Astra – Zeneca, Pascal Soriot.
De ce a fost atât de aşteptat vaccinul Oxford / AstraZeneca
Motivele pentru care întreaga lume a aşteptat cu nerăbdare injecţia produsă de Astra Zeneca în colaborare cu Universitatea Oxford sunt simple: preţul mic şi faptul că nu trebuie păstrat la temperaturi la fel de scăzute ca cel de la Pfizer / BioNTech ( -70 de grade Celsius). Astfel, imunizarea în masă se poate realiza mult mai uşor.
În trei săptămâni, peste 600.000 de oameni din Marea Britanie au fost vaccinați. Urgentarea aprobării noii injecţii vine ca răspuns la avertismentul făcut de cei de la Public Health England care au anunţat că Regatul Unit s-ar putea confrunta cu un record de cazuri noi de infectare.
Pe 27 decembrie, a început vaccinarea şi în România. Până acum, 2.778 de persoane au fost injectate, dintre care doar şapte au avut reacţii adverse: durere la locul înţepăturii, febră sau mâncărime.
Autorităţile își propun să încheie, până la începutul lunii februarie, prima etapă a vaccinării. Asta înseamnă că peste 500.000 de cadre medicale vor fi imunizate. De asemenea, în următoarea jumătate de an, peste 60% din populaţia României va fi vaccinată.